Nedjelja manje vjetrovita, ali hladnija, iako prevladavajuće suha i sunčana

04.02.2023.

17:44

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"Vikend se nastavlja uz vjetrovito vrijeme, ali većinom ipak manje nego u subotu. Dodatno slabljenje vjetra nastavit će se prema sredini tjedna.

Prevladavat će sunčano vrijeme, ali razmjerno hladno, često uz mraz pri tlu, na Jadranu uglavnom od ponedjeljka do srijede, u unutrašnjosti i dulje. Najhladnije će biti u gorju, gdje slijede studeni dani - temperatura zraka ni danju neće prelaziti 0 °C.

Na Jadranu će osjet hladnoće dodatno pojačavati još povremeno jaka i olujna bura te tramonta.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nedjelja manje vjetrovita, ali hladnija, iako prevladavajuće suha i sunčana

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti manje vjetrovita od subote, ali hladnija. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, pred jutro još ponegdje i jak. Naoblaka promjenjiva, povremeno uz sunčana razdoblja, a gdjegod može zalepršati i pokoja pahulja snijega. Temperatura zraka između -2 i 2 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će ujutro prevladavati sunčano, no zatim porast naoblake, ponajprije u istočnijem području. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na udare osobito u Međimurju i Podravini i jak.

Na zapadu zemlje djelomice sunčano i vjetrovito. Povremeno više oblaka većinom u Lici gdje može pasti i malo snijega. U gorju će puhati umjeren sjeveroistočnjak, a duž obale sjevernog Jadrana umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna, s orkanskim udarima. Temperatura zraka u gorju većinom ispod 0 °C, a uz more najniža od 0 do 5 °C, najviša između 3 i 8 °C.

Živa u termometru mogla bi stići do 8 °C i na pokojem dalmatinskom otoku, uz vjerojatno obilje sunčana vremena, dok će u unutrašnjosti Dalmacije naoblaka biti promjenjiva, no uglavnom će biti suho. Puhat će jaka do olujna bura i tramontana.

Uz jaku tramontanu, odnosno sjeverni vjetar, i jug Hrvatske bit će vjetrovit, ali i najsunčaniji. More valovito i jače valovito. Najniža temperatura zraka od 1 do 4 °C, najviša do 7 °C."

Početkom tjedna razmjerno hladno

"Početak radnog tjedna na kopnu bit će djelomice sunčan, no osjetno hladniji nego vikend i često uz jak mraz, a u gorju ni danju temperatura zraka neće prelaziti 0 °C, pa govorimo o studenim danima. Zatim sunčanije, ali i dalje hladno. Povremeno će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu
će i ponedjeljak biti razmjerno vjetrovit. Bura će malo oslabjeti pa će uglavnom biti umjerena i jaka. Unatoč većinom sunčanom vremenu, i na moru će zahladnjeti, a ujutro valja računati na mraz, osobito u utorak.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!