U ponedjeljak malo sunca i u većini unutrašnjosti, ali gdjegod i kiša, jugo

04.12.2022.

18:57

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"U novom tjednu bit će malo toplije vrijeme, osobito u unutrašnjosti Hrvatske, gdje će zasjati sunce nakon dugog niza oblačnih i tmurnih dana. No, zbog djelomičnog razvedravanja jutra će mjestimice biti maglovita te malo hladnija nego prošlih dana.

I dalje neće biti potpuno stabilno pa će svaki dan barem ponegdje biti kiše, na Jadranu i u obliku ponekog jačeg pljuska, osobito od srijede, kad će opet biti oblačnije i kišovitije, na Jadranu i vjetrovitije, uz ponovno jačanje juga, koje će do srijede biti većinom umjereno i puhati uglavnom u Dalmaciji. Grmjet će većinom na otvorenome moru i otocima.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A njezina kolegica dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a za "Plodove zemlje" pripremila je za "Plodove zemlje" ne samo agrometeorološku prognozu za sljedeće dane, nego i zanimljivosti o božićnoj zvijezdi:

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak promjenjivo i većinom toplije, još mjestimice kiša, jugo

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će na istoku Hrvatske kiša izostati. Bit će djelomice sunčano, prijepodne uz maglu i niske oblake. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura od 1 do 4 °C, a dnevna između 7 i 10 °C.

Magla i niski oblaci prijepodne će prekrivati i središnju Hrvatsku. Popodne sunčana razdoblja, vjerojatnija u južnijem području. Novo naoblačenje s kišom stiže potkraj dana. Jutarnja temperatura od 1 do 3 °C, a dnevna između 6 i 9 °C.

Sunce se u gorju vjerojatno neće pokazati. Prevladavat će oblačno uz povremenu kišu. Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno i nestabilno, mogući su jači pljuskovi i lokalno obilna kiša, osobito u drugom dijelu dana. Puhat će većinom umjereno jugo i jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura u gorju od 3 do 9 °C, a na Jadranu od 11 do 14 °C.

U Dalmaciji
će ponedjeljak proteći uz promjenjivu naoblaku, mjestimičnu kišu ili poneki pljusak, prijepodne većinom uz obalu, a popodne i u unutrašnjosti. Puhat će umjereno do jako jugo. Temperatura zraka od 11 do 16 °C, ujutro u unutrašnjosti.

Na jugu Hrvatske
u ponedjeljak će vrijeme za većinu biti povoljnije nego u nedjelju - kiše manje, a sunčanih sati više. Puhat će većinom umjereno jugo, u početku ponegdje i jako. Temperatura zraka od 12 do 17 °C."

I u nastavku tjedna promjenjivo

"Sunčana razdoblja, mjestimična magla i prohladno jutro na kopnu, vjerojatni su i u utorak. Malo kiše past će ponajprije u istočnim i u južnim predjelima. Od srijede opet oblačnije i kišovitije, osobito u gorju te unutrašnjosti Dalmacije, gdje će u četvrtak zapuhati južni i jugozapadni vjetar.

I na Jadranu
promjenjivo i nestabilno. Kiša, pa i u obliku pljuskova, bit će češća u Dalmaciji, a grmjet će većinom na otvorenome moru. U četvrtak i na sjeveru kišovitije te oblačnije. Vjetar na sjevernom dijelu slab do umjeren sjeverni te bura. U Dalmaciji umjereno, na jugu i jako jugo, koje će u četvrtak jačati i proširiti se duž obale.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!