U nedjelju česta kiša, lokalno i obilna, a ponegdje i snijeg

18:24 / 04.12.2021.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

"Nakon većinom sunčane subote slijedi sasvim suprotna nedjelja - oblačna i kišovita, sa snijeg ne samo u gorju, nego vjerojatno i u nekim nizinama. Na Jadranu će ponegdje biti i obilne kiše, lokalno i uz izražene pljuskove i grmljavinu. Oborine će u većini krajeva prestati do ponedjeljka ujutro, a kasnije će ih još biti uglavnom na istoku i posebice jugu Hrvatske, gdje su mjestimice moguće još i u utorak.

Za većinu najpovoljniji dani vjerojatno će biti pretežno suhi i barem djelomice sunčani utorak i srijeda, ali na kopnu s hladnim jutrima tijekom kojih je moguć jak mraz. Nova promjena s često obilnom oborinom izgledna je od četvrtka, na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru vjerojatno već od srijede navečer.

Valja spomenuti da će sljedećih dana uz promjenjivo vrijeme na Jadranu biti i prilično vjetrovito - izmjenjivat će se jako jugo, jugozapadnjak i bura.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i o novom uspjehu hrvatskih fotografa:

U nedjelju česta kiša, lokalno i obilna, a ponegdje i snijeg

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Prve kišne kapi na zapadu Slavonije past će već u noći na nedjelju pa valja dodatno pripaziti u prometu jer će kolnici biti mokri, a temperatura samo malo viša od 0 °C. U nedjelju diljem istočne Hrvatske oblačno. Vjetar slab ili ponegdje umjeren jugoistočni, popodne sjeveroistočni, a najviša temperatura oko 5 °C.

U također oblačnoj središnjoj Hrvatskoj temperatura uglavnom od 0 do 5 °C. Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Povremeno kiša, u gorju susnježica i snijeg, kojeg može biti i u nizinama, osobito na sjeveru.

U Gorskom kotaru i Lici snijeg će ponegdje stvarati novi, većinom tanji snježni pokrivač, a promet bi mogla ometati i jaka kiša, smanjujući nakratko vidljivost. Kiša će na zapadu biti obilna, pri čemu će na sjevernom Jadranu pljuskove pratiti i grmljavina. Puhat će jako jugo i južni te jugozapadni vjetar, a podno Velebita do kraja dana već može zapuhati i bura.

U Dalmaciji će jugo i južni vjetar okretati popodne na sjeverozapadnjak, more će duž cijele obale biti umjereno valovito i valovito. Moguće su nevere. Povremena kiša lokalno će biti obilna, ponegdje praćena grmljavinom. Najniža temperatura od 7 do 10 °C, a najviša od 10 do 15 °C. U oblačnoj unutrašnjosti ujutro hladnije, oko 2 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo oblačno, povremeno kiša, lokalno obilna, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Relativno vjetrovito uz jako jugo i južni vjetar, nerijetko s olujnim udarima, osobito prema otvorenom moru. Temperatura zraka uglavnom između 10 i 15 °C."

I dalje promjenjivo

"Kiše na jugu Hrvatske može još biti i u utorak, dok će oblake će sjevernom dijelu Jadrana već u ponedjeljak rastjerati jaka bura. U utorak će olujnih udara biti duž cijele obale. U srijedu nakratko smirivanje bure pa jačanje juga, novo naoblačenje i pljuskove na sjeverni dio Jadrana.

Na kopnu u ponedjeljak oblačno. Oborine će postupno prestajati, najprije na zapadu. Malo kiše ili susnježice past će u višim predjelima, a na istoku su moguće sve do utorka ujutro. U utorak i srijedu uglavnom suho, djelomice sunčano i većinom mirno s hladnim jutrima i čestim mrazom.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!