I u utorak vjetrovito, te još hladnije, uz samo rijetko oborine

03.04.2023.

21:17

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Nastavak tjedna na kopnu obilježit će promjenjiva naoblaka, malo ili nimalo oborina te vjetar još ponajprije u utorak jak, na zapadu i sjeverozapadu na udare i olujan. Osobito od srijede valja upozoriti na jutarnji mraz, a porast temperature slijedi prema vikendu.

Na Jadranu do srijede djelomice sunčano, ali vjetrovito uz jaku buru, na udare olujnu, u utorak mjestimice i orkansku, koja će uz probleme u prometu pojačavati osjet hladnoće. Drugi dio tjedna i na Jadranu donosi toplije, ponegdje i sunčanije vrijeme te slabljenje vjetra, ali u dane vikenda i više oblaka.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u utorak vjetrovito, te još hladnije, uz samo rijetko oborine

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "I u utorak će na istoku Hrvatske biti vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni vjetar, na udare i olujan. Uz ionako nisku temperaturu za doba godine, vjetar će pojačavati osjet hladnoće. Prevladavat će oblačno, a uglavnom na krajnjem istoku moguće su slabe oborine na granici kiše i snijega.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i razmjerno hladno. Puhat će umjeren do jak, na udare i olujan sjeverni vjetar. Najniža temperatura većinom 0 ili 1 °C, a najviša dnevna od 5 do 8 °C.

Hladno će biti i u gorskoj Hrvatskoj, uz temperaturu između -3 i 3 °C, a povremene slabe oborine, uglavnom snijeg, prolazno su moguće u Lici. Puhat će umjeren do jak, na udare i olujan sjeveroistočni vjetar, a još vjetrovitije bit će na sjevernom Jadranu, uz na udare i orkansku buru. Na moru će prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i temperaturu zraka između 9 i 13 °C.

Vjetrovito će biti i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uz jaku, na udare olujnu, ponegdje i orkansku buru pa će i more biti umjereno valovito i valovito, ponegdje i jače valovito. Bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ujutro razmjerno hladno, osobito u zaobalju, a dnevna temperatura uglavnom između 8 i 13 °C.

Malo toplije bit će na jugu Hrvatske, ali podjednako vjetrovito uz jaku, na udare olujnu i orkansku buru, koja će oslabjeti u drugom dijelu dana. Uz umjereno do pretežno oblačno malo kiše može pasti na krajnjem jugu."

U početku ponegdje mraz pa toplije, ali i oblačnije


"Sljedećih dana na kopnu jutra hladna uz mjestimični mraz, a danju djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Vjetar će u srijedu oslabjeti. Dnevna temperatura u postupom porastu.

Na Jadranu barem djelomice sunčano i postupno toplije. Oblačnije i vjetrovitije u srijedu kada će još puhati jaka, na udare olujna bura.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, a i meteorološko-prometna prognoza koja se pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!