17:35 / 03.12.2021.

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U subotu do večeri suho i barem djelomice sunčano

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"U subotu - kao i u prvom dijelu novog radnog tjedna - bit će barem djelomice sunčano, ali na kopnu i hladno, uz česti jutarnji mraz, na Jadranu umjerenu i jaku buru.

Ipak, u subotu će bura na Jadranu oslabjeti, a poslijepodne će zapuhati umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, koji će biti ponegdje i jaki u nedjelju - diljem Hrvatske opet kišovitu. Pritom je lokalno obilna kiša praćena grmljavinom najvjerojatnija na jugu Hrvatske. Uz pad temperature te sjeverni i sjeveroistočni vjetar snijeg će u nedjelju padati uglavnom u gorju i dijelu središnje Hrvatske, a u ponedjeljak je moguć i u unutrašnjosti Dalmacije."
, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i novom uspjehu hrvatskih fotografa:

U subotu do večeri suho i barem djelomice sunčano

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Subotnje jutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će većinom sunčano i hladno uz najnižu temperaturu zraka između -5 i -3 °C. Danju povremeno umjerena naoblaka uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Najviša temperatura oko 5 °C.

Podjednak raspon temperature i u djelomice sunčanoj središnjoj Hrvatskoj. Poslijepodne će zapuhati umjeren južni i jugozapadni vjetar i sa zapada će stizati sve više oblaka.

Naoblačenje i na zapadu Hrvatske, gdje će navečer na obali i otocima padati kiša, u gorju i snijeg. No jutro će biti djelomice sunčano i na sjevernom Jadranu vjetrovito, uz umjerenu do jaku buru koja će oslabjeti i prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak te jugozapadni i južni vjetar. Vjetar navečer u jačanju. Najniža temperatura zraka od -7 °C u unutrašnjosti do 6 °C na otocima, a najviša oko 5 °C u gorju, te između 8 i 12 °C na sjevernom Jadranu.

Dalmacija će biti toplija i u većini predjela barem djelomice sunčana. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak koji će oslabjeti te navečer uz porast naoblake i mjestimičnu kišu okrenuti na umjereno jugo.

Do krajnjeg juga Hrvatska oblaci će stići najkasnije, a jugo će zapuhati tek u noći na nedjelju, kada će mjestimice početi padati kiša. More umjereno valovito. Najniža temperatura zraka od 5 do 9 °C, u zaobalju niža, a najviša između 9 i 13 °C."

U nedjelju opet česte oborine pa stabilnije

"U nedjelju na kopnu oblačno i kišovito. U gorju će padati i snijeg kojeg može biti i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj. U ponedjeljak postupan prestanak oborina i smanjenje naoblake, no u unutrašnjosti Dalmacije, uz pad temperature kiša će gdjegod prelaziti u susnježicu i snijeg. Utorak sunčaniji, no hladniji.

I na Jadranu u utorak stabilno. No do tada promjenjivo, povremeno uz kišu, u nedjelju mjestimice obilnu i praćenu grmljavinom, najvjerojatnije na jugu. Nakon umjerenog i jakog juga i južnog vjetra, u ponedjeljak će zapuhati jaka bura. Temperatura zraka u padu.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!