18:07 / 03.10.2021.

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U ponedjeljak još većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo

Tomislav Hojsak

Tomislav Hojsak

Foto: HTV / HRT

"U novome tjednu - nova promjena vremena! No ponedjeljak i utorak još će biti razmjerno topli, te pretežno suhi pa i sunčani, uz jugozapadnjak, na Jadranu umjereno i jako jugo. Malo kiše past će uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju.

Od srijede posvuda nestabilno, s često obilnom kišom, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, osobito tijekom oblačnog četvrtka, kada će osjetno osvježiti i zapuhati sjeverni vjetar, na Jadranu jaka bura s gdjegod olujnim udarima.

U petak vjerojatno manje kiše i slabljenje vjetra, a potkraj tjedna i više sunčanog vremena.
", sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i:

U ponedjeljak još većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo, uz južinu

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti sunčan, ujutro ponegdje uz maglu. Vjetar popodne slab do umjeren jugoistočni. Jutro svježe - od 7 do 9 °C, a danju iznadprosječno toplo, oko 27 °C.

Sunčano će prevladavati i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro mjestimice magla, ali bit će je manje nego u nedjelju. Popodne će puhati umjeren jugozapadni vjetar. Jutro malo toplije, a porast će i dnevna temperatura - na iznadprosječnih 26 °C.

Na zapadu promjenjiva naoblaka, mjestimice i vrlo malo kiše, uglavnom u Istri i Gorskom kotaru, te na širem području Rijeke. Ujutro se pokoja kap ne može isključiti i na otocima. U Lici sunčanije, ujutro po kotlinama ponegdje s maglom. U gorju će puhati jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu umjereno, duž zapadne obale Istre te na otvorenom i jako jugo.

Vjetrovito i u Dalmaciji, također uz umjereno i jako jugo. Prevladavat će sunčano, prema otvorenom moru prijepodne oblaci i mogućnost za malo kiše. Najviša dnevna temperatura od 25 do 27 °C.

Na jugu Hrvatske
će nakon jutarnjeg burina jačati jugo i južni vjetar. Prevladavat će sunčano, na otvorenom moru prijepodne umjerena naoblaka i mogućnost za malo kiše. Dnevna temperatura od 24 do 26 °C."

Od utorka oblačnije, uz češću kišu

"Na kopnu u utorak i dalje južina te iznadprosječna toplina, a kiša uglavnom u gorju. Oborina će se u noći proširiti u unutrašnjost Dalmacije, gdje pljuskovi s grmljavinom mogu biti izraženi. Od srijede nestabilno, s čestom i lokalno obilnom kišom, osobito u oblačan četvrtak, kada će se pojačati sjeveroistočni vjetar, a temperatura osjetno sniziti.

U utorak
jugo na Jadranu još jače, ponegdje i olujno, a s naoblačenjem na sjever stižu izraženi pljuskovi s grmljavinom, do kraja dana proširit će se duž obale. U srijedu i četvrtak nestabilno uz kišu, često i obilnije pljuskove s grmljavinom. Jugo u srijedu slabi i na sjeveru okreće na buru, koja će se u četvrtak proširiti duž obale i pojačati. Temperatura postupno sve niža.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!