U srijedu većinom suho, djelomice sunčano i malo manje toplo

03.01.2023.

20:51

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Promjenjiva naoblaka, iznadprosječna toplina te uglavnom suho vrijeme obilježit će prvi tjedan ove godine. Malo kiše može pasti ponajprije na sjevenom Jadranu i u gorskim krajevima, i to najvjerojatnije u četvrtak i nedjelju, kada će pojačati jugo. Vjerojatnost za kišu i u ostalim krajevima raste s početkom sljedećeg tjedna, ali bez nekima željenog znatnijeg zahladnjenja.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu većinom suho, djelomice sunčano i malo manje toplo

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, sunčanije od sredine dana. Ujutro ponegdje može biti magle. Nakon jutarnje temperature između 2 i 7 °C, najviša će biti oko 12 °C.

Magla je moguća ujutro i u središnjoj Hrvatskoj. U prvom dijelu dana bit će umjereno do pretežno oblačno, od sredine dana sunčanije. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura od 4 do 9 °C, a najviša dnevna također oko 12 °C.

Uglavnom suho, ali umjereno do pretežno oblačno bit će na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima. Mjestimična magla moguća je u gorju, ali ujutro i ponegdje na moru. Vjetar slab, ujutro uz obalu bura, danju sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka u gorju između 5 i 11 °C, na moru od 9 do 14 °C.

Još malo toplije bit će danju na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uz temperaturu zraka između 13 i 16 °C. Bit će barem djelomice sunčano, sunčanije od sredine dana. Ujutro uz obalu slaba bura, danju slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. More malo, prema otvorenom i umjereno valovito.

Podjednak vjetar i valovitost mora bit će i na jugu Jadrana. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme jutarnja temperatura zraka između 7 i 12 °C, u zaobalju oko 4 °C, a najviša dnevna malo viša od uobičajene za doba godine, uglavnom između 14 i 16 °C."

I u nastavku tjedna razmjerno toplo, ali uz moguć mraz

"U nastavku tjedna u unutrašnjosti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro uz mjestimičnu maglu. Oblačnije u gorskim krajevima uz povremenu slabu kišu, uglavnom u četvrtak. Jutra će biti malo hladnija nego proteklih dana pa u subotu ponegdje može biti i slabog mraza pri tlu. Danju i dalje toplije od uobičajenog za doba godine.

I na Jadranu promjenjivo, sunčanije u Dalmaciji. Uz više oblaka malo kiše može pasti uglavnom na sjevernom dijelu. Vjetar slab, u četvrtak do umjeren sjeverozapadni, ali ponegdje može biti i magle. Temperatura zraka bez promjene.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!