U četvrtak kiša, ponegdje i obilna, te razmjerno svježe, na moru i vjetrovito

30.03.2022.

17:31

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Kiša, koje u mnogim krajevima u ožujku nije bilo, na njegovom kraju te početkom travnja bit će česta, mjestimice i obilna, uglavnom na Jadranu i u obliku izraženijih pljuskova, koje može pratiti i grmljavina. Nevolje će nekima na Jadranu prouzročiti i najprije jako jugo i južni vjetar, zatim jugozapadni.

U subotu, uz zahladnjenje, u unutrašnjosti će padati i snijeg, i to ne samo u gorju, nego vjerojatno i u nekim nizinama. U nedjelju i početkom novog tjedna promjenjiva naoblaka, još ponegdje i slabe oborine, te i dalje razmjerno hladno, na Jadranu dodatno i zbog bure.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala i upozorila:

"Najavljena kiša mnoge će obradovati, ali valja upozoriti da do kraja petka mjestimice mogu pasti količine koje su usporedive s prosječnima za cijeli ožujak, osobito na Jadranu i uz njega. Nadajmo se da te velike količine kiše neće donijeti i nove nevolje."

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Dunja Plačko-Vršnak, Foto: Vrijeme/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U četvrtak kiša, ponegdje i obilna, te razmjerno svježe, na Jadranu i vjetrovito

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "Posljednji dan ožujka na istoku Hrvatske proteći će uz pretežno oblačno vrijeme i povremenu kišu. Uz slab do umjeren jugoistočni vjetar od jutarnjih 8 do 11 °C, temperatura će porasti na vrijednosti između 16 i 18 °C.

Manje toplo nego u srijedu bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz oblačno vrijeme, povremeno s kišom, koja mjestimice može biti obilnija. Uz povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar temperatura zraka bit će između 9 i 14 °C.

Podjednako ili samo malo hladnije u gorskim krajevima, uz mjestimice obilnu kišu. Lokalno može pasti između 50 i 90 litara po četvornom metru. Kišovito će biti i mjestimice na sjevernom Jadranu, ponegdje vjerojatno i uz izraženije pljuskove i grmljavinu. Puhat će jako i vrlo jako jugo i južni vjetar, poslijepodne zapadno od Istre u okretanju na sjeverozapadnjak.

Obilna kiša, pa i u obliku lokalno izraženijih pljuskova s grmljavinom, bit će česta na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Uz jako i vrlo jako jugo i južni vjetar poslijepodnevna temperatura će biti između 15 i 18 °C.

Na jugu Hrvatske vjetrovito, uz jugo i oštro, pa će i more biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenom i jače valovito. Uz oblačno i kišovito vrijeme lokalno može pasti više od 60 litara kiše po četvornom metru."

I u nastavku tjedna česte oborine te još hladnije

"I u petak valja na kopnu računati na povremenu kišu, u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i obilniju. U dane vikenda osjetno hladnije, pa će susnježice i snijega biti u gorju, ponegdje vjerojatno i u nizinama. No, u nedjelju ipak uglavnom suho uz sunčana razdoblja.

I na Jadranu u petak još mjestimice može biti obilnije kiše, lokalno i izraženijih pljuskova i grmljavine, osobito u Dalmaciji. Za vikend postupno smirivanje vremena, ali će i dalje uz promjenjivu naoblaku ponegdje biti kiše. Puhat će umjeren južni vjetar i jugo, mjestimice i jugozapadnjak, a u nedjelju će zapuhati bura.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!