I u petak povremena kiša, gdjegod i izraženiji pljuskovi, grmljavina, jugo

29.09.2022.

18:30

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

Kao i mnogobrojne dosadašnje dane, kiša će obilježiti i posljednji ovog većinom kišovitog rujna, ponegdje čak i rekordnog, i to ne samo po dnevnim količinama, koje su već opisane u nekoliko nedavnih internetskim Meteokutaka HRT-a, nego i po ukupnim mjesečnim količinama oborine, koje su već nadmašene u primjerice Daruvaru, Delnicama, Goricama, Kutini, Rijeci i zagrebačkome Maksimir. S novim mjerenjima u petak ujutro te će se vrijednosti još malo povećati, a vjerojatno će se pojaviti i poneki novi rujanski rekord. Srećom, tijekom vikenda slijedi stabilizacija atmosferskih prilika. Uostalom, evo i sažete tjedne prognoze koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a:

"Osim kiše, i u petak će ponegdje biti i grmljavine, lokalno i obilnih pljuskova. Tijekom vikenda će postupno posustati ova poduža kišna epizoda, no još će i u subotu mjestimice biti kiše, uglavnom u kontinentalnom području i Dalmaciji. Do subote valja računati i na još umjereno i jako jugo.

U nedjelju i prvoj polovini novog tjedna bi će sunčanije, uglavnom bez oborine, ali ujutro će mjestimice u unutrašnjosti nastati magla. Na Jadranu će stabilno vrijeme pratiti dnevna izmjena bure i maestrala."

Još detaljniju prognozu nevera, vjetra i valova za nautičare i ostale na moru pripremio je za "Regionalni dnevnik" četvrtkom Robert Turčinov, mag. geophys. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u petak povremeno kiša, ponegdje i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, jugo

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Zadnji dan rujna u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći će uz promjenjivo oblačno vrijeme. Povremeno će padati kiša, a moguć je i poneki pljusak praćen grmljavinom, popodne i jače izražen. Dnevna temperatura od 20 do 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj još jedan većinom oblačan dan uz tek kraća sunčana razdoblja, ali i povremenu kišu, ponegdje obilnu i uz grmljavinu. Jutarnja temperatura oko 11 °C, a dnevna od 17 do 20 °C.

S dosta čestom kišom te lokalno jačim pljuskovima i u petak bi u gorskom području i na sjevernom Jadranu moglo biti obilnih oborina, najvjerojatnije na širem području Rijeke i u Gorskom kotaru. Poneka jača nevera ne može se isključiti ni drugdje duž obale. Umjereno i jako jugo te južni vjetar postupno će slabjeti.

Vjerojatnost olujnog nevremena povećana je i u Dalmaciji, osobito u njezinoj oblačnijoj unutrašnjosti gdje je izgledna obilna kiša. Sunčanih razdoblja bit će više uz obalu, a na ponekim otocima kiša bi mogla izostati. I dalje će biti vjetrovito uz umjereno i jako jugo i južni vjetar.

Petak nestabilan i promjenjiv i na jugu Hrvatske, a povremeni pljuskovi lokalno će biti obilni i praćeni grmljavinom. Puhat će umjereno i jako jugo te južni vjetar. Dnevna temperatura od 22 do 25 °C."

Slijede stabilniji dani, ali u početku još ponegdje kiša

"U subotu napokon smirivanje - kiša će do kraja dana prestati, a već ujutro sunce bi se moglo pojaviti u sjevernim kopnenim predjelima. Uz jugozapadni vjetar dnevna će temperatura porasti. Od nedjelje barem djelomice sunčano, ujutro ponegdje i maglovito, ali ne i posve stabilno. U ponedjeljak će sjeverni vjetar sniziti dnevnu temperaturu.

Izraženih pljuskova praćenih grmljavinom još bi u subotu moglo biti u Dalmaciji. No situacija će se tijekom dana postupno smirivati, pa će od nedjelje prevladavati sunčano - uz malo svježija jutra, jer će jugo oslabjeti i okrenuti na buru i maestral.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!