Ponedjeljak stabilan, barem djelomice sunčan i topliji, ali ujutro hladno, mraz

29.01.2023.

16:55

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Novi tjedan´ počet će hladnim jutrima i čestim mrazom, ne samo u unutrašnjosti, gdje će ponegdje biti i magle, nego i na Jadranu, osobito sjevernom, u ponedjeljak moguće i srednjem. No, temperatura zraka će postupno rasti uz barem djelomice sunčano vrijeme te manje vjetrovito od prošllih dana. Malo kiše u utorak će pasti u istočnoj Hrvatskoj, a uz jače naoblačenje povremene oborine posvuda su opet moguće od četvrtka. Pritom postoji vjerojatnost i za novi hladni prodor, koji bi mogao stići i do Jadrana, s jakom burom....", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A njezina kolegica Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a za "Plodove zemlje" pripremila je agrometeorološku prognozu u kojoj je podsjetila na važnost osiguravanja pitke vode i dodatne hrane za životinje tijekom zamjetnijih jutarnjih temperaturnih minusa te potrebu zagrijavanja plastenika, a i predstavila je novi proizvod DHMZ-a:

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U ponedjeljak stabilno, barem djelomice sunčano, ali i prilično hladno jutro

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske barem djelomice sunčano, povremeno uz povećanu naoblaku. Jutarnje magle bit će ponajprije u Posavini, a navečer na krajnjem istoku slabe oborine. Dnevna temperatura malo viša od nedjeljne, a jutarnja osjetno niža.

Hladno će ujutro biti i u središnjoj Hrvatskoj, oko -5 °C, a danju će temperatura zraka porasti na 4 do 6 °C. Bit će djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, ujutro ponegdje i maglu.

Još veći jutarnji "minusi" mjerit će se u gorju, u unutrašnjosti Istre bit će oko -4 °C, a na moru od 0 do 4 °C, uz slab mraz pri tlu. Dnevna temperatura zraka od 8 do 12 °C, u gorju oko 2 °C. Prevladavat će sunčano, u kotlinama gorskih predjela ujutro magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a na sjevernom Jadranu zapadni i sjeverozapadni, još ujutro pod Velebitom bura.

Sunčano će prevladavati i u Dalmaciji. Prijepodne na obali i otocima umjerena naoblaka. Bura će ujutro oslabjeti, pa je osim u unutrašnjosti poneki "minus" moguć i na obali, barem pri tlu. Popodne će zapuhati sjeverozapadni vjetar, a temperatura porasti na 8 do 12 °C.

Ponešto oblaka prijepodne i na jugu Hrvatske, a popodne više sunčanih razdoblja. U noći i ujutro još će puhati umjerena bura, a popodne sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka oko 4 °C, u zaobalju i niža od 0 °C, a dnevna od 8 do 12 °C."

U početku razmjerno stabilno pa opet promjenjivije

"Do srijede na kopnu barem djelomice sunčano. U utorak je na istoku moguća slaba oborina, a zapuhat će i sjeverozapadni vjetar. Jutra i dalje razmjerno hladna, no dnevna temperatura još će malo porasti. U četvrtak oblačnije uz slabu kišu i susnježicu te malo svježije vrijeme.

Jutarnji "minusi" još su u utorak mogući na sjevernom Jadranu, a u Dalmaciji će ih spriječiti jačanje bure i tramontane. Slabljenjem i okretanjem vjetra na jugozapadni i zapadni stizat će malo topliji zrak s mora, pa će od srijede jutra biti manje hladna. U četvrtak će se naoblačiti te će mjestimice pasti i malo kiše.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HRT/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!