Slijede minusi - životinjama osigurajte pitku vodu i hranu, grijte plastenike

29.01.2023.

Zadnja izmjena 13:25

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Zima polako pokazuje "zube" - sljedećih ćemo dana imati hladnoću kakva joj priliči. Iako nam do sredine tjedna slijedi blago zatopljenje, mnogi krajevi gotovo cijeli tjedan budit će se uz minuse na termometru.

Petra Sviličić, mag. phys.-geophys.: "Najniža temperatura zraka u gorju će vjerojatno biti i oko -12 °C. Hladno i uz obalu, gdje su moguće vrijednosti i do -4 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i niže. Bit će potrebno osigurati pitku vodu i dodatnu hranu životinjama kako bi lakše podnijele hladni stres. Plastenici će se morati dogrijavati, a svo ostalo osjetljivo bilje dodatno zaštititi.

Tlo je vlažno, ponegdje već smrznuto, a sljećih će dana doći do daljnjeg smrzavanja površinskog sloja. U gorju bi smrzavanje tla moglo dosegnuti i dubinu sjetvenog sloja, dok će u nizinama srednja dnevna temperatura tla vjerojatno biti oko 2 °C, uzduž Jadrana oko 7 °C.

Od sredine tjedna moguća je mala količina kiše u gotovo svim krajevima, na Kvarneru moguće i umjerena, a na kopnu i slab snijeg. S obzirom na količinu oborine siječanj će vrlo je vjerojatno biti ocijenjen kao ekstremno kišan u nizinama i ponegdje u gorju, jer je pala dvostruka, u nizinama i trostruka prosječna količina oborine. Priobalje bilježi uglavnom prosječne vrijednosti, uz poneke izuzetke, primjerice u Hvaru je palo oko 154 litre po metru kvadratnom, što je više nego ukupno u prvih 10 mjeseci prošle godine!

I za kraj, predstavljam vam novi proizvod DHMZ-a - mjesečni agrometeorološki bilten. U njemu možete vidjeti kakav je bio raspon vrijednosti mnogih parametara iz mjeseca u mjesec i usporediti ga s prošlim godinama."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!