U četvrtak još pretežno suho, sunčano i vruće, uz jačanje južine

02.08.2023.

Zadnja izmjena 17:52

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U četvrtak još pretežno suho, sunčano i vruće, uz jačanje južine, zatim promjenjivo, osobito u petak i subotu uz pljuskove, grmljavinu, ponegdje i olujno nevrijeme, pri čemu će za vikend i zamjetno osvježiti.

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak još pretežno suho, sunčano i vruće, uz jačanje južine

Galerija
Izidor Pelajić, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U četvrtak će na istoku Hrvatske biti sunčano i vruće, danju zamjetno toplije nego u srijedu. Vjetar umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura oko 19 °C, najviša dnevna između 31 i 35 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj sunčano i vruće, danju s umjerenim južnim i jugozapadnim vjetrom te najvišom temperaturom oko 31 °C. Na sjeveru popodne postoji mala vjerojatnost za kišu.

U gorju i na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano. Ujutro mjestimice u Lici kratkotrajna magla. S prolazno više oblaka može pasti malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska, osobito na širem riječkom području te u unutrašnjosti Istre i u Gorskom kotaru. U gorju popodne gdjegod moguće jak jugozapadnjak, na moru jugo i oštro u jačanju. Najniža temperatura zraka od 15 do 20 °C, na moru 25 °C, a najviša većinom između 27 i 31 °C.

U Dalmaciji sunčano uz slabo i umjereno jugo te malo do umjereno valovito more koje će uz 27 °C pružati olakšanje od dnevne vrućine i najviše temperature zraka između 30 i 34 °C. U unutrašnjosti će popodne biti slabog razvoja oblaka, no ostat će uglavnom suho.

Na krajnjem jugu Hrvatske pretežno vedro, uz more uz opet toplu noć. Štoviše, temperatura zraka će rijetko biti niža od 25 °C, a danju vruće. Vjetar slab do umjeren južni i jugo."

Od petka promjenjivije, moguće nevrijeme

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Za vikend na kopnu svježije, promjenjivo i nestabilno. Glavnina kiše past će s petka na subotu, najprije na sjeveru i zapadu, u subotu na istoku. Pljuskovi s grmljavinom ponegdje će biti izraženi, moguća je obilna kiša. U nedjelju postupno smirivanje, ali i dalje nestabilno.

Oblaci, kiša i grmljavina najprije će stići na sjeverni Jadran - već u petak, zajedno s jakim jugom. U Dalmaciji tek poslije, glavninom u subotu, kad će osjetno osvježiti i na jugu. Moguća je obilnija kiša i vrlo vjerojatno nevere na moru. U nedjelju malo mirnije, ponegdje još pljusak, osobito na sjeveru gdje će prolazno zapuhati bura.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.


emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!