Srijeda pretežno suha, sunčana i iznadprosječno topla, većinom i vruća

02.08.2022.

17:23

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Idućih dana "pravo" ljeto - prevladavat će sunčano i vruće, tek ponegdje s umjerenom naoblakom. Najviša dnevna temperatura zraka u petak i dane vikenda u mnogim će mjestimima biti oko 35 °C, gdjegod i viša, pa će opet diljem Hrvatske postojati opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Pritom će tople noći, s najnižom temperaturom zraka višom od 20 °C, postojati ne samo na Jadranu, nego i mjestimice u unutrašnjosti. Vjerojatnost pljuskova značajnije se povećava tek početkom idućeg tjedna.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT emisiju "Vrijeme" pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Srijeda pretežno suha, sunčana i iznadprosječno topla, većinom i vruća

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U srijedu na istoku zemlje većinom sunčano i vruće.Sredinom dana i poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka mala je vjerojatnost za lokalne pljuskove, i to uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, a najviša dnevna između 31 i 33 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Prevladavat će sunčano, samo ponegdje s umjerenom nablakom. Vjetar većinom slab istočni i sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu
većinom sunčano i vruće uz narančasti - drugi od tri stupnja upozorenja na toplinski val. U gorskim krajevima povremeno umjerena naoblaka, ali zadržat će se uglavnom suho. Ujutro će uz obalu puhati umjerena i jaka bura. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 15 °C, uz obalu između 22 i 24 °C. Najviša dnevna od 27 do 29, na moru između 32 i 34 °C.

U Dalmaciji
pretežno sunčano, uz toplu noć uz obalu. U unutrašnjosti uz umjeren razvoj oblaka mala vjerojatnost za kratkotrajne pljuskove. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 22 °C, uz obalu između 23 i 26 °C. Najviša dnevna uglavnom između 31 i 34 °C.

I na jugu Hrvatske
podjednako vruće, te većinom sunčano, tek ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni."

Slijede stabilniji i topliji dani

"U unutrašnjosti idućih dana pretežno sunčano i vruće, u petak ponegdje s temperaturom višom i od 35 °C, pa će i biti upozorenje na toplinski val. Vjetar većinom slab, u subotu mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

I na Jadranu obilje sunčanog vremena s visokom dnevnom temperaturom zraka, a i noći će biti tople, s temperaturom ponegdje i oko 25 °C. Vjetar većinom slab zapadni i jugozapadni, a u subotu će na sjeverom i srednjem dijelu zapuhati umjerena do jaka bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!