I dalje navodnjavajmo, ali i budimo racionalni s vodnim resursima

31.07.2022.

15:01

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U novome razdoblju bit će većinom suho, sunčano i vruće vrijeme.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRT

Najviše vrijednosti temperature zraka vjerojatne su sredinom tjedna, većinom oko 36 °C, lokalno moguće i više. Pritom uzduž Jadrana ponovno nema predaha od toplih noći. Najniže vrijednosti u Dalmaciji se neće spuštati ispod 20 °C. U kontinentalnim predjelima noći ipak svježije, osobito početkom tjedna.

Do kraja tjedna akumulirana toplina u biljkama vrlo vjerojatno će biti iznad prosjeka za ovo doba godine, što će zasigurno doprinijeti dozrijevanju plodova. Preporučuje se redovito obilaziti nasade, jer će vjerojatno biti pogodni uvjeti za nastanak biljnih bolesti i štetnika.

Sjetveni sloj i dalje će se zagrijavati. Najviše vrijednosti srednje dnevne temperature tla bi će uzduž Jadrana, moguće i do 33 °C, a prema kraju tjedna malo manje.

I dalje je potrebno provoditi mjere navodnjavanja i natapanja radi očuvanja uroda, jer značajne oborine nema na vidiku, prema kraju tjedna moguća je lokalna nestabilnost na kontinentu. U dosadašnjem dijelu srpanj je u većini obalnog područja obilježen kao sušan, s osjetno manjom količinom oborine u odnosu na višegodišnji prosjek. U ponekim mjestima u Dalmaciji nije pala ni kap kiše cijeli mjesec, a u Istri su primorani organizirati napajališta za divlje životinje koje im se u potrazi za vodom već približavaju kućama.

Dakle, s obzirom na vrućinu, radove na otvorenom poželjno je obavljati u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, a u korištenju vodnih resursa budimo racionalni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!