U četvrtak barem djelomice sunčano, ali većinom malo hladnije

02.02.2022.

20:11

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"I sljedećih dana na Jadranu pretežno sunčano, uz samo prolazno više oblaka, a u unutrašnjosti promjenjivo oblačno. I pritom u četvrtak uglavnom suho, a u petak, uz jugo i jugozapadnjak, malo kiše može pasti ponegdje na sjevernom Jadranu. U većini Hrvatske vjerojatno će je biti u hladniju subotu, kada u najvišem gorju može zalepršati i pokoja pahulja snijega. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu umjerena i jaka bura. Od nedjelje ponovno mirnije te uglavnom suho, a početkom novog tjedna raste vjerojatnost za maglu, ne samo po nizinama unutrašnjosti, nego i ponegdje na Jadranu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak barem djelomice sunčano, ali većinom malo hladnije

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U četvrtak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom sunčano, zatim porast naoblake sa zapada. Puhat će umjeren, u noći na četvrtak ponegdje i jak sjeverozapadni i zapadni vjetar, koji će u četvrtak navečer okrenuti na jugozapadni i južni. Nakon blagih jutarnjih temperaturnih "minusa", dnevna temperatura bit će oko 8 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj. Uz djelomice sunčano vrijeme i promjenjivu naoblaku vjetar ujutro većinom slab, popodne i umjeren jugozapadni. Poslijepodnevnog jugozapadnjaka bit će i u gorju, dok će na obali zapuhati slabo do umjereno jugo, no ujutro još ponegdje bura. Naoblaka na zapadu zemlje promjenjiva, a dulja sunčana razdoblja vjerojatnija su na moru. Najniža temperatura u unutrašnjosti oko -5 °C, na Jadranu od 1 do 5 °C. Najviša dnevna od 6 °C u gorju do 13 °C na otocima.

Dalmacija neće biti mnogo toplija, ali sunca neće nedostajati. U prvom dijelu dana razmjerno vjetrovito, uz umjerenu do jaku buru i tramontanu, koje će postupno slabjeti. More umjereno valovito i valovito.

Najviše sunčana vremena bit će na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će puhati umjerena do jaka bura i tramontana, prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Popodne vjetar u slabljenju. Najviša temperatura zraka oko 11 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo

"U petak će u unutrašnjosti puhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar s kojim će biti sve više oblaka. Krajem dana malo kiše može pasti u gorskoj Hrvatskoj, a u subotu u većini krajeva. U najvišem gorju moguć je i snijeg, uglavnom poslijepodne, kada će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar s kojim će stići hladniji zrak. U nedjelju sunčanije, uz hladno jutro.

Na Jadranu u petak porast naoblake, najprije na sjeveru, gdje će prema večeri mjestimice pasti malo kiše, a početkom vikenda kiša i u Dalmaciji. Nakon umjerenog do jakog juga i južnog vjetra, u subotu će sredinom dana zapuhati umjerena i jaka bura, no već u nedjelju slijedi njezino smirivanje te većinom sunčano vrijeme.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!