U srijedu novo jačanje juga, naoblačenje, kiša, ponegdje i obilna

02.11.2021.

17:28

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"Vrijeme se neće stabilizirati ni idućih dana! Već u srijedu stižu novi oblaci, s češćom kišom, ponegdje i obilnom na Jadranu i u gorju, a tijekom dana će ponovno padati i u ostalim krajevima, najkasnije na istoku - vjerojatno tek navečer. Unatoč oblacima i kiši, uz jugozapadni i jugoistočni vjetar, temperatura će porasti na prosječnu za početak studenog.

I u četvrtak, ponegdje još i u petak - povremena kiša, pa i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom. Najviše će je pasti u Dalmaciji, gdje je i najveća vjerojatnost naglog porasta vodostaja bujičnih vodotoka te urbanih poplava, zbog čega su stručnjaci DHMZ-a objavili i posebno priopćenje, a upozorenja na Jadranu postoje i zbog jakog i olujnog juga.

U petak prestanak kiše i djelomično razvedravanje, ali i prodor hladnijeg zraka sa sjevera, te jačanje bure i pad temperature.", sažeta je tjedna prognoza s upozorenjima, koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, od kojih je posljednja:

U srijedu novo jačanje juga, naoblačenje, kiša, ponegdje i obilna

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Na istoku Hrvatske nova kiša stiže tek u srijedu navečer, pa će veći dio dana proteći uz djelomice sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Dnevna temperatura oko 16 °C.

Prijepodne i u središnjoj Hrvatskoj kraća sunčana razdoblja. Popodne porast naoblake, a prema večeri i vjerojatnosti za kišu, najprije na jugu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Dnevna temperatura oko 15 °C.

U gorje i na sjeverni Jadran
 oblaci će stići već sredinom dana. Lokalno će pasti obilna kiša, osobito na širem području Rijeke. Puhat će umjereno i jako jugo, mjestimice i olujno, pa će more biti umjereno valovito i valovito.

U Dalmaciji vjetrovito uz jako i olujno jugo, zbog kojeg će more jačati na valovito i jače valovito. Prijepodne djelomice sunčano, a zatim naoblačenje s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Lokalno će kiša biti obilna, osobito u unutrašnjosti. Temperatura zraka između 15 i 20 °C.

Nakon kraćih sunčanih razdoblja, s jačim naoblačenjem kiša pa izraženi pljuskovi popodne stižu i na jug Hrvatske. Puhat će jako i olujno jugo, uz jačanje mora na valovito i jače valovito. Temperatura zraka između 15 i 20 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo, povremeno uz kišu, ponegdje i obilnu

"Idućih dana na kopnu pretežno oblačno s kišom, češćom u unutrašnjosti Dalmacije i na istoku, osobito u četvrtak kada ona lokalno može biti obilna. U petak na zapadu kiša će prestati, a moguća su i kraća sunčana razdoblja. Više će ih biti u subotu kada će prestati padati i na ostalim područjima. U četvrtak će dnevna temperatura porasti, no od petka svježije zbog prodora hladnijeg zraka sa sjeveroistočnim vjetrom.

Sunčanih će razdoblja u srijedu i četvrtak na Jadranu biti malo, osobito u Dalmaciji gdje će kiša biti česta i obilna, ponegdje praćena grmljavinom. Od petka na sjevernom dijelu sunčanije i uglavnom bez kiše, a zatim će postupno prestati i u Dalmaciji. Nakon jakog i olujnog juga u petak će zapuhati bura, postupno će jačati te se širiti duž obale. Uz buru temperatura zraka bit će niža.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK
-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!