U ponedjeljak barem djelomice sunčano, ali ponegdje još i malo kiše

02.10.2022.

18:48

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

"Tijekom noći na ponedjeljak na kopnu mjestimice može pasti malo kiše. Od utorka barem djelomice sunčano, danju bez veće promjene temperature zraka. Jutra će biti razmjerno svježa, mjestimice s maglom ili niskim oblacima, osobito sredinom tjedna.

Na Jadranu veći dio idućeg tjedna obilje sunčanog vremena, osobito u Dalmaciji. Danju će biti razmjerno toplo, vjetar većinom slab zapadni i sjeverozapadni, a u ponedjeljak i utorak umjerena i jaka bura.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak barem djelomice sunčano, ali ponegdje još i malo kiše

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "Tijekom noći i jutra u Slavoniji, Baranji i Srijemu uz umjerenu naoblaku ponegdje će pasti malo kiše. Tijekom dana djelomice sunčano, a poslijepodne ponegdje može biti rijetkih pljuskova. Vjetar povremeno umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 13 °C, a najviša dnevna između 18 i 20 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će tijekom noći i jutra mjestimice biti slabe kiše. Tijekom dana uz umjeren razvoj oblaka ponegdje su mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar većinom slab.

Na sjevernom Jadranu i u gorju djelomice sunčano, ujutro ponegdje uz mogućnost za malo kiše. Uz obalu će prijepodne puhati umjerena, podno Velebita na udare i olujna bura, koja će poslijepodne oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 14 i 16 °C. Najviša dnevna od 17 do 19 °C, na moru između 21 i 23 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, ali i vjetrovito. Puhat će umjerena, sredinom dana i poslijepodne mjestimice i olujna bura, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, uz obalu između 16 i 18 °C, a najviša dnevna uglavnom od 22 do 24 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz obilje sunčana vremena. Puhat će slaba do umjerena bura, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak."

Slijede stabilniji dani

"Na kopnu u utorak djelomice sunčano i uglavnom suho uz većinom slab sjeverozapadni vjetar. U srijedu i četvrtak pretežno sunčano. Jutra će biti prohladna, mjestimice s maglom, osobito u srijedu i četvrtak.

Na Jadranu od utorka pretežno sunčano i danju razmjerno toplo. Ujutro će uz obalu puhati slaba do umjerena bura, a danju prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!