U ponedjeljak razmjerno toplo, ali oblačnije, ponegdje uz malo kiše

02.01.2022.

18:48

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

Kao i prošlih dana, i u nedjelju je u većini Hrvatske bilo iznadprosječno toplo za doba godine, ponegdje čak i rekordno, kao primjerice u Dubrovniku, gdje je 1.  put u znanoj povijesti mjerenja izmjereno 19 °C. Dosadašnji siječanjski rekord bio je 18,5 °C, od 14. siječnja 1968. godine.

Razmjerno toplo bit će još nekoliko dana pa slijedi promjena. Uostalom, evo i sažete tjedne prognoze koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a:

"U novi tjedan ulazimo uz neuobičajenu toplinu, ali oblačnije i vjetrovitije vrijeme nego tijekom vikenda. Puhat će jugozapadni vjetar, na Jadranu većinom jugo, od utorka ponegdje i jako. Pritom je već od ponedjeljka malo mjestimične kiše povremeno moguće na Jadranu i gorju, a u srijedu i četvrtak padat će u većini krajeva, ponegdje i obilnije.

Sa sjevernim vjetrom i burom prodrijet će osjetno hladniji zrak, pa će potkraj srijede i u četvrtak mjestimice biti susnježice i snijega. Prema kraju tjedna stabilizacija i za doba godine primjerenija temperatura."

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U ponedjeljak razmjerno toplo, ali oblačnije, ponegdje uz malo kiše

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Ponedjeljak će na istoku Hrvatske dan početi pretežno sunčano, mjestimice s maglom, a popodne će ponegdje biti više oblaka. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 0 do 5 °C, a dnevna oko 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, a ujutro i prijepodne mjestimice magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura od 0 do 3 °C, a najviša dnevna od 10 do 12 °C.

Na zapadu zemlje oblačno, a sunčanih razdoblja bit će ponajprije u Lici. Mjestimice će pasti i malo kiše. Uz obalu će magla opet biti česta, lokalno i gusta. Vjetar u gorju umjeren jugozapadni, a na sjevernom Jadranu popodne slabo do umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 8 do 13 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano i razmjerno toplo. Oblačnije ponegdje u unutrašnjosti i na sjeveru, gdje ujutro može biti magle, a povremeno i vrlo malo kiše. Vjetar slab, prema otvorenome moru do umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura oko 14 °C, a ujutro najniža između 5 i 10 °C.

I na jugu Hrvatske ponedjeljak oblačniji od nedjelje, mjestimice i sa slabom kišom. Puhat će slabo do umjereno jugo. More uglavnom malo valovito. Temperatura ujutro od 10 do 13 °C, a danju oko 15 °C."

Idućih dana promjenjivo

"Idućih dana na kopnu više oblaka, no i dalje razmjerno toplo jer će puhati umjeren jugozapadni vjetar. U utorak malo kiše ponegdje će pasti u gorju, a u srijedu i u ostalim krajevima. S hladnim prodorom sa sjevera potkraj srijede i u četvrtak temperatura zraka osjetno će se sniziti, a kiša će u gorju prelaziti u snijeg, kojeg u četvrtak može biti i u nizinama, čak i u unutrašnjosti Dalmacije.

Na Jadranu razmjerno vjetrovito, u početku i dalje toplo uz umjereno i jako jugo. U utorak će malo kiše pasti na sjeveru i jugu, a glavnina u srijedu na sjevernom dijelu, zatim u Dalmaciji. U četvrtak će uz buru zahladnjeti, a podno Velebita bi mogla zalepršati i poneka pahulja.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!