I u svježiji utorak česti pljuskovi, grmljavina, lokalno i nevrijeme

28.08.2023.

14:40

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Do četvrtka će biti pljuskova i grmljavine, ponegdje vrlo vjerojatno i tuče, olujnog nevremena, na Jadranu i juga i pijavica, a u nastavku tjedna stabilnije i sunčanije. Pritom već u utorak posvuda svježije nego u ponedjeljak, a u srijedu najsvježije.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u svježiji utorak česti pljuskovi, grmljavina, lokalno i nevrijeme

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U utorak na istoku Hrvatske promjenjivo oblačno s nekoliko lokalnih pljuskova, uglavnom popodne, te osjetno svježije nego proteklih dana. Vjetar umjeren južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 17 do 20 °C, a najviša od 27 do 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
ujutro oko 16 °C, danju između 25 i 27 °C. Sunčana razdoblja bit će prekidana povremenom kišom. Lokalno izraženiji pljuskovi i grmljavina uglavnom popodne. Vjetar slab ili ponegdje umjeren južni, na sjeveru i sjeverni. 

Na zapadu promjenjivo od jutra, u gorju povremeni pljuskovi, na sjevernom Jadranu lokalno i nevere. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, ponegdje s olujnim udarima. Jutro u gorju nekima svježe, na obali najniža temperatura zraka oko 20 °C, a najviša većinom između 20 i 25 °C. 

U Dalmaciji promjenjivo sa sunčanim razdobljima i osjetno svježije, mjestimice će biti kiše, a postoji umjerena vjerojatnost za jači lokalni pljusak s grmljavinom i neverin. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak pa će more biti umjereno valovito i valovito. Najviša temperatura zraka od 24 do 27 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske
djelomice sunčano, ali nestabilno - vjerojatnost za jači pljusak i grmljavinu najveća je kasno popodne i navečer. Izmjenjivat će se umjereno i jako jugo, oštro i jugozapadnjak, a temperatura mora i dalje će biti oko 27 °C - baš kao i najviša temperatura zraka."


Osjetno svježije, do četvrtka i promjenjivo

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Do četvrtka na kopnu nastavak nestabilnog vremena s povremenom kišom, potom stabilnije, sunčanije i malo toplije. Srijeda će biti najoblačniji i najsvježiji dan ovog tjedna s najvišom temperaturom oko 22 °C.

Na Jadranu su nevere moguće i u srijedu, a u četvrtak još može tek lokalno zagrmjeti u Dalmaciji. Od petka svuda sunčanije. Južina će slabjeti, a u četvrtak će na sjevernom dijelu okrenuti na umjerenu buru potom i sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!