I ponedjeljak razmjerno topao, ali u južnijim krajevima oblačniji, uz južinu

27.03.2022.

20:35

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Početkom novoga tjedna bit će većinom suho, barem djelomice sunčano i iznadprosječno toplo za ovo doba godine, a mnogima dugo očekivana kiša dolazi sa zamjetnijom promjenom vremena u srijedu.

U četvrtak će kiša ponegdje biti i obilna, osobito na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom, a promjenjivo s kišom nastavit će se i u prvim danima travnja kada bi uz pritok hladnijeg zraka - kao za neku prvotravanjsku pošalicu - u gorju moglo pasti i malo snijega.

Valja upozoriti i na često jako, ponegdje i olujno jugo od srijede do petka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I ponedjeljak razmjerno topao, ali u južnijim krajevima oblačniji, uz južinu

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U ponedjeljak na jugu Hrvatske umjereno, povremeno i pretežno oblačno. Samo rijetko, uglavnom na moru, može pasti poneka kap kiše. Puhat će slab do umjeren vjetar s mora, jugozapadni, prema otvorenome moru umjereno jugo. More malo ili umjereno valovito. Jutarnja temperatura oko 4 °C u unutrašnjosti, pokraj mora oko 11 °C, danju između 16 i 20 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano s više oblačnih razdoblja na jugu. Vjetar uglavnom slab jugozapadni, na otocima južni i jugo. U unutrašnjosti ujutro svježe, a danju posvuda relativno toplo s najvišom temperaturom do 22 °C.

Podjednako toplo i na pretežno sunčnom sjevernom dijelu Jadrana na kojem će vjetar osobito u prvom dijelu dana gotovo posve izostati pa bi ponegdje moglo biti sumaglice i magle. Popodne do umjeren jugozapadnjak, izraženiji u gorskim predjelima u kojima će prevladavati vedro, a ujutro i hladno s najnižom temperaturom zraka u kotlinama i do -2 °C.

Pretežno vedro uz ponedje umjeren jugozapadnjak bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro oko 4 °C, danju od 21 do 23 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano. Popodne u Posavini malo oblaka. Većinom mirno, rijetko gdje slab jugoistočnjak. Najniža temperatura od 3 do 6 °C, a najviša od 21 do 23 °C."

Slijede dani oblačniji, kišovitiji, vjetrovitiji...

"U djelomice sunčani utorak u većini unutrašnjosti pojačat će jugozapadnjak, no zadržat će se toplo. Uz sve više oblaka prema srijedi ponegdje u Gorskom kotaru može pasti i malo kiše, no ona će biti učestalija i obilnija tek od srijede poslijepodne.

Na Jadranu porast naoblake već od utorka, povremena kiša, pa i u obliku pljuskova u srijedu, a osobito često i lokalno obinije u četvrtak. Zapuhat će jugo, od srijede jako. Jutra će biti još toplija, a dani zbog oblaka malo manje topli.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!