Pripremite tlo za kišu sredinom tjedna, ponegdje i obilniju

14:30 / 27.03.2022.

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Kako sijati i saditi bez vode? Mnogi poljoprivrednici ovih dana pitaju se to pitanje u iščekivanju barem malo kiše. Nedostatak oborina u proteklom razdoblju zasigurno će se odraziti i na prinose usjeva. Stoga je vrlo važno pogoditi pravi trenutak sjetve koji uvelike ovisi o kiši kojoj se svi nadaju. 

Prema trenutačnim vrlo vjerojatnim prognozama, kiše će biti diljem zemlje od sredine tjedna. I to mjestimice čak i obilne. Kako je zemlja prosušena, ponegdje čak i zakorena, moguće je da se neće sva voda upiti i da će doći do manjih bujica. Stoga sunčane dane na početku tjedna iskoristite za obilazak nasada i pripremu tla za kišu tamo gdje je potrebno.

Početak tjedna bit će i više nego ugodan za radove na otvorenom. Jutarnja hladnoća i temperaturne vrijednosti ispod 0 °C osjetit će se u gorskim krajevima te u zaobalju i unutrašnjosti Istre tek na kraju tjedna. A iznadprosječne dnevne vrijednosti s početka razdoblja znatno će se sniziti s dolaskom kiše.

Od polovine tjedna bit će i često jakog, uzduž Jadrana mjestimice i olujnog vjetra. Stoga je mjere zaštitnih prskanja radi očuvanja od biljnih bolesti i štetnika poželjno učiniti što prije po mirnom vremenu - i to u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima, jer visoke dnevne vrijednosti temperature zraka mogu dovesti do fototoksičnog efekta na bilju.

Srednja dnevna vrijednost temperature tla na 10 cm dubine
u nizinama vjerojatno će biti oko 9 °C, u gorju oko 6 °C, te uzduž Jadrana oko 14 °C.

Dakle, donja granica temperaturnog praga za sjetvu je ostvarena.
Preostaje pratiti dnevne prognoze kiše - između ostaloga i u HRT METEO aplikaciji - te donijeti odluku o sjetvi, jer prema dugoročnim prognozama i tijekom proljeća je povećana vjerojatnost za ispodprosječnu ukupnu količinu oborine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!