Na dan rijetkih bolesti bura će još mnoge u prometu omesti

17:38 / 27.02.2021.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Na samom kraju veljače temperatura će biti oko prosječne za doba godine, a na Jadranu će još zbog jake i olujne bure ponegdje biti ograničenja u prometu. U prvim danima ožujka vjetar će oslabjeti, a na kopnu će mjestimice biti jutarnjeg mraza. Ipak, uz stabilno vrijeme veći dio sljedećeg tjedna bit će sunčano i danju postupno toplije, pri čemu od srijede raste vjerojatnost za jutarnju maglu, i to ne samo na kopnu.", prognozira u HRT emisiji "Vrijeme" uoči Dnevnika u 19 sati Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju sunčanije, još ponegdje uz jaku buru...

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U nedjelju će na istoku Hrvatske biti umjereno do pretežno oblačno. Ujutro je ponegdje moguća magla. Uz slab vjetar najniža temperatura bit će između 0 i 3 °C, a najviša dnevna od 10 do 12 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
djelomice sunčano, oblačnije na Banovini, gdje ujutro ponegdje može biti i magle. Poslijepodne posvuda sunčanije. Jutro razmjerno hladno uz mjestimice slab mraz, a danju će temperatura porasti do 10, 11 °C.

U noći i ujutro u gorskim krajevima pretežno oblačno, a ponegdje može pasti i vrlo malo snijega. Danju barem djelomice sunčano. Sunčanije, ali i vjetrovitije bit će na sjevernom Jadranu uz jaku, na udare i olujnu buru te umjereno valovito i valovito more. Najniža temperatura u gorju od -3 do -1 °C, na Jadranu od 5 do 9 °C, a najviša dnevna u gorju od 6 do 9 °C, na moru između 12 i 15 °C.

Podjednako ili malo toplije danju u Dalmaciji, ali u unutrašnjosti ujutro lokalno može biti slabog mraza pri tlu. Bit će sunčano, ali i dalje vjetrovito, uz jaku, ponegdje na udare i olujnu buru koja će prema kraju dana slabjeti.

Bura će prema kraju dana slabjeti i na sunčanom jugu Hrvatske, gdje će ujutro temperatura biti između 6 i 10 °C, a danju oko 15 °C."

Početkom ožujka razmjerno stabilno

"Sljedećih dana jutra će na kopnu biti razmjerno svježa, mjestimice s mrazom, a dnevna će temperatura prema sredini tjedna postupno rasti. Pritom će u početku još biti prolazno umjerene naoblake, a od utorka raste vjerojatnost mjestimice za jutarnju maglu.

Ožujak će na Jadranu početi uz sunčano i ugodno toplo vrijeme te umjerenu buru. U srijedu će vjetar biti slab pa će osobito u Dalmaciji rasti vjerojatnost za mjestimičnu maglu i niske oblake.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!