U srijedu još malo hladnije, ali i dalje razmjerno toplo, većinom suho

27.12.2022.

18:29

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"I sljedećih dana razmjerno toplo za doba godine, ali u srijedu i četvrtak ujutro ipak manje nego prošlih i budućih dan. No, kraj ove i početak nove godine obilježit će gotovo proljetni ugođaj. Pritom će uz promjenjivu naoblaku mjestimice biti kiše, češće u gorju i na sjevernom Jadranu, a valja računati i na povremeno umjeren jugozapadnjak, na Jadranu umjereno jugo.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U srijedu još malo hladnije, ali i dalje razmjerno toplo, većinom suho

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano - oblačnije ujutro, a zatim će biti i duljih sunčanih razdoblja. Jutro hladnije nego u utorak, a najviša temperatura oko 9 °C. Poslijepodne će zapuhati jugoistočnjak.

U središnjoj Hrvatskoj
najniža temperatura između 2 i 4 °C, a najviša dnevna oko 8, 9 °C. Bit će promjenjivo oblačno s duljim sunčanim razdobljima. Ujutro ponegdje može biti magle.

Jutarnja magla i po kotlinama gorskih krajeva, gdje je moguć i slab mraz. Danju barem djelomice sunčano, sunčanije na sjevernom Jadranu. Uz obalu će puhati slaba do umjerena, podno Velebita ujutro i jaka bura koja će brzo oslabjeti, a poslijepodne će zapuhati jugozapadni vjetar pa će more biti malo do umjereno valovito. Najviša temperatura zraka u gorju između 7 i 9 °C, na Jadranu od 12 do 14 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije
promjenjivo oblačno, povremeno s kišom. Slaba do umjerena bura danju će okrenuti na jugoistočni i istočni vjetar. Najviša temperatura zraka između 12 i 15 °C.

I na jugu Hr
vatske povremeno kiša, češće u prvom dijelu dana. Bura će okrenuti na istočni i jugoistočni vjetar, a najviša temperatura zraka bit će između 14 i 16 °C."

I dalje razmjerno toplo

"Nakon još jednog razmjerno svježeg jutra, od četvrtka će na kopnu temperatura zraka ponovno rasti. Uz promjenjivu naoblaku povremena kiša moguća je uglavnom u gorju, a u petak u gotovo cijeloj unutrašnjosti. Uz umjeren jugozapadni vjetar, prema vikendu najviša temperatura zraka bit će oko 15 °C.

Na sjevernom Jadranu će gotovo svakodnevno biti malo kiše, a povremeno će u petak padati i u Dalmaciji. No bit će i sunčanih razdoblja, slabog do umjerenog juga te iznadprosječne topline uz temperaturu zraka između 14 i 16 °C.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!