DHMZ i ove godine pripremio kalendar s meteomotivima iz Hrvatske

27.12.2022.

16:02

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/R.S.

Fotografija iz meteokalendara

Fotografija iz meteokalendara

Foto: HTV / HRT

Kao i nekoliko prošlih godina, i ove je Državni hidrometeorološki zavod pripremio kalendar s izvrsnim fotografijama s meteorološkim motivima iz Hrvatske. Koje su sve fotografije u kalendaru, kako su izabrane i na mnoga druga pitanja odgovore zna gošća emisije "Dobro jutro, Hrvatska" dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


Već tradicionalno kalendare DHMZ-a krase predivne fotografije meteofotografa koji su uspjeli uhvatiti taj savršeni trenutak u kojem se spajaju prirodne ljepote Hrvatske i vremenske (ne)prilike nad njom. Izbor 12 najljepših fotografija iz Hrvatske koje su autori prijavili na natječaj Svjetske meteorološke organizacije (WMO) za peti DHMZ-ov kalendar nije bio nimalo lak.


- Postoji taj uži krug u koji ulazi 80 fotografa iz cijelog svijeta, a čak 13 ih je bilo u užem krugu iz Hrvatske, rekla je dr. sc. Tanja Renko.


Kalendar je dostupan u PDF-u na mrežnoj stranici DHMZ-a i može ga skinuti tko god želi, a ondje je i galerija fotografija, ističe Renko.


- Dva autora koja su u DHMZ-ovu kalendaru su i u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije, kazala je Renko.

Galerija
Naslovnica meteokalendara, Foto: HTV/HRT
Fotografija iz meteokalendara, Foto: HTV/HRTFotografija iz meteokalendara, Foto: HTV/HRTFotografija iz meteokalendara, Foto: HTV/HRTFotografija iz meteokalendara, Foto: HTV/HRTFotografija iz meteokalendara, Foto: HTV/HRT

Naslovnicu kalendara za 2023. krasi najznamenitiji hrvatski geofizičar, Andrija Mohorovičić, koji je proveo prvu modernizaciju mreže meteoroloških mjerenja u Hrvatskoj.


- Veliki strukturni europski projekti koji će biti završeni u 2023. godini i koji su posvećeni modernizaciji meteorološke i hidrološke mreže i mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, a Andrija Mohorovičić je zapravo bio čovjek koji je prvi modernizirao našu meteorološku mrežu, rekla je Renko.


DHMZ 5 godina zaredom radi kalendar u ovakvom obliku, a kalendar Svjetske meteorološke organizacije je tradicija koja traje puno dulje.


Fotografi se često izlažu riskantnim situacijama kako bi napravili izvrsne fotografije.


- Često se izlažu neugodnim situacijama, ali vrlo su oprezni jer se educiraju i znaju kada i gdje trebaju čekati neki trenutak, istaknula je Renko. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!