U ponedjeljak pretežno suho, oblačnije i hladnije, ujutro na kopnu česta magla

27.11.2022.

18:02

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Oni željni sunca i žive u većini unutrašnjosti Hrvatske vjerojatno će se sljedeći tjedan žaliti na vrijeme jer će sunčanih sati biti malo ili nimalo, dok će ih na Jadranu biti malo više, posebice početkom tjedna.

Vjerojatnost za mjestimične oborine osobito raste od sredine tjedna, pri čemu će uglavnom u gorju biti susnježice i snijega.

Na Jadranu će gotovo cijeli tjedan obilježiti bura, od utorka do četvrtka i jaka, na udare olujna, a i u unutrašnjosti će osjećaj hladnoće pojačavati sjeveroistočni vjetar.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Na kraju vremenske prognoze potkraj "Dnevnika 2", kao u svojevrsnom meteorološkom "TV kalendaru", podsjetila je na obilan snijeg potkraj studenoga prije 30 godina, kada je snježni pokrivač u Zagrebu bio 50 cm, a u Bjelovaru čak 79 cm!

Potkraj pak emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" dodatno je upozorila vozače:

"Kolnici će često biti vlažni i skliski, a na Jadranu, osobito sjevernom dijelu, bura bi mogla otežavati promet. Stoga oprezno u prometu i pratite vremensku prognozu."

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak pretežno suho, oblačnije i hladnije, ujutro na kopnu česta magla

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će na istoku Hrvatske ujutro često biti magle i niskih oblaka. Sunčana razdoblja osobito od sredine dana, kada će zapuhati umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Ujutro temperatura između 0 i 3 °C, danju od 5 do 7 °C.

Malo hladnije jutro u središnjoj Hrvatskoj, a nakon magle i niskih oblaka, ponegdje moguće i slabe rosulje, slijede i sunčana razdoblja. Koliko će temperatura porasti ovisi baš o njima - vjerojatno će biti uglavnom između 4 i 7 °C.

Krećete li na put kroz gorsku Hrvatsku također valja računati na maglu i slab mraz. Danju sunčana razdoblja, češća u Lici. Sunčanog će vremena biti na sjevernom Jadranu, ali prema večeri i porast naoblake. Puhat će slaba do umjerena, u prvom dijelu dana podno Velebita i jaka bura. Najviša temperatura u gorju oko 4 °C, na moru od 12 do 14 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku, te uz najprije slabu do umjerenu buru, zatim istočnjak i jugo. Najviša temperatura zraka između 10 i 15 °C.

Na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano. Slaba do umjerena, ujutro na krajnjem jugu i jaka bura oslabjet će i prema večeri okrenuti na istočnjak i jugo, uz malo do umjereno valovito more."

Sljedećih dana oblačnije, većinom i vjetrovitije i hladnije

"Sljedećih dana na kopnu uglavnom oblačno, tmurno, mjestimice i maglovito, uz povremene vrlo slabe oborine, u nizinama kišu, a u gorju susnježicu i snijeg. Temperatura oko prosjeka ili malo niža od uobičajene, ali osobito od srijede puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar koji može pojačavati osjet hladnoće.

Na Jadranu još u utorak djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Od srijede oblačnije, mjestimice uz slabu kišu. Puhat će umjerena do jaka, osobito na sjevernom dijelu na udare i olujna bura uz temperaturu zraka većinom između 10 i 15 °C.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!