U subotu na kopnu ponegdje malo snijega, na moru sunčanije, jaka bura

27.01.2023.

20:22

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Posljednjeg vikenda u siječnju na Jadranu će biti dosta sunčanog vremena, ali i dalje razmjerno vjetrovito, uz ponegdje i jaku buru s olujnim udarima. Većinu unutrašnjosti obilježit će pak oblačno i prohladno vrijeme uz slab snijeg, no već u nedjelju na sjeverozapadu moglo bi proviriti sunce. Razvedravanje će se nastaviti u noći na ponedjeljak, vjetar će oslabjeti, nakon čega će jutro biti vrlo hladno.

U prvom dijelu novog tjedna na Jadranu će prevladavati sunčano, uz većinom umjeren sjeverozapadni vjetar i buru, u utorak prolazno i jake, a i u kopnenom će području biti podosta sunčanih razdoblja, uz koja će temperatura zraka rasti. Nove oborine moguće su tek u četvrtak.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu na kopnu ponegdje malo snijega, na moru sunčanije, jaka bura

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će se na istoku Hrvatske zadržati oblačno. Još će mjestimice biti malo snijega, osobito u gorskim predjelima te u Posavini. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeverozapadni. Temperatura zraka između -2 i 2 °C.

Podjednake vrijednosti u središnjoj Hrvatskoj, uz također prevladavajuće oblačno, a slab snijeg najizgledniji je na Banovini i Kordunu. Puhat će sjeveroistočni vjetar, većinom slab do umjeren, a u gorju umjeren do jak.

Na sjevernom Jadranu i dalje umjerena i jaka bura, a olujnih i orkanskih udara bit će ponajprije pod Velebitom. U gorju oblačno uz slab snijeg, dok će na moru ipak biti i podosta sunčanih razdoblja. Slab snijeg nošen burom moguć je i dalje u podnožju Velebita, koji će biti najoblačniji dio sjevernog Jadrana.

U Dalmaciji pretežno sunčano, još prijepodne uz umjerenu naoblaku, a oblaka će popodne biti samo na otocima. Puhat će umjerena do jaka bura, mjestimice i s pokojim olujnim udarom. Dnevna temperatura od 6 do 10 °C, ujutro u unutrašnjosti i poneki minus.

Na jugu Hrvatske prijepodne promjenjiva naoblaka, a popodne većinom sunčano. I dalje razmjerno vjetrovito uz umjerenu do jaku buru i pokoji olujni udar. Temperatura zraka većinom od 7 do 11 °C, ujutro u zaobalju niža."

Manje oblačno uz slabiju buru i jutarnje "minuse"

"Oblačnom vremenu na kopnu bliži se kraj. Već u nedjelju kidanje naoblake izgledno je na sjeverozapadu i osobito u unutrašnjosti Dalmacije, a malo snijega još može pasti u gorju. U posljednjim danima siječnja djelomice sunčano i suho. Razvedravanje i smirivanje vjetra donijet će deblje jutarnje "minuse", no dnevna će temperatura rasti.

I na Jadranu će siječanj završiti uz suho te pretežno sunčano vrijeme. Bura će oslabjeti potkraj nedjelje, a zatim okrenuti na umjeren sjeverozapadni vjetar. U utorak će prolazno ojačati tramontana - sjeverni vjetar. Na manje jutarnje "minuse" od ponedjeljka treba računati i duž obale, osobito sjevernog dijela, a danju će uz obilje sunca biti sve toplije.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!