U utorak nastavak promjenjivog vremena, južine, česte kiše

26.09.2022.

16:44

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"U posljednjem rujanskom tjednu bit će promjenjivo, na kopnu i pretežno oblačno vrijeme, uz čestu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i obilniji. Na Jadranu će puhati umjeren i jak jugozapadnjak i jugo. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati i bit će oko ili samo malo niža od uobičajene za doba godine.

Smirivanje vremena, uz više sunčanih sati, te uglavnom suho izgledno je u nedjelju, ali za pouzdanje prognoze za vikend još valja pričekati.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U utorak nastavak promjenjivog vremena, uz južinu i čestu kišu, ponegdje i obilnu

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "Utorak će na istoku Hrvatske početi uz niske oblake, ponegdje i maglu. Od sredine dana raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih. Najviša temperatura uglavnom između 19 i 21 °C.

Malo niža temperatura bit će u središnjoj Hrvatskoj. Uz promjenjivu naoblaku, ujutro ponegdje i maglu, mjestimice će biti kiše, a u drugom dijelu dana i lokalnih pljuskova i grmljavine, ponegdje obilnijih. Jugozapadnjak će poslijepodne okrenuti na sjeverac koji uz nestabilnosti može biti i jak.

Uz povremenu kišu, lokalno obilniji pljuskovi mogući su i u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će umjeren jugozapadnjak, uz pljuskove lokalno i jak. Temperatura zraka u gorju uglavnom između 10 i 16 °C, na Jadranu ujutro od 14 do 17 °C, danju od 20 do 22 °C.

Malo toplije, uz promjenjivu naoblaku i mjestimičnu kišu pa i u obliku pljuskova i grmljavine bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, a osobito u prvom dijelu dana oborine lokalno mogu biti obilnije. Uz slab do umjeren, prema otvorenom i jak jugozapadni i južni vjetar more će biti malo do umjereno valovito.

Lokalno intenzivniji pljuskovi praćeni grmljavinom mogući su i na jugu Hrvatske, i uz obalu i u zaobalju, češće u prvom dijelu dana. Puhat će umjeren, povremeno i jak jugozapadni vjetar, u drugom dijelu dana i jugo."

I dalje promjenjivo

"Promjenjivo uz čestu kišu bit će na kopnu i u nastavku tjedna, osobito od četvrtka, a izraženiji pljuskovi i grmljavina mogući su ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije te ponegdje u gorju.

Na Jadranu također promjenjivo, kišovito i vjetrovito, osobito u četvrtak i petak, kada oborine mogu biti izraženije i obilnije. Puhat će umjereno i jako jugo, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza, njezine kolegice Petre Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, pripremljena za "Plodove zemlje".

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!