U četvrtak većinom suho, sunčano i toplije, ali na kopnu ujutro svježije

26.04.2023.

21:57

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Iako će se idući dani na kopnu razlikovati, na primjer: u petak će biti malo više oblaka nego u četvrtak, u subotu nakon sunčanog jutra popodne će biti nešto češći lokalni pljuskovi, a u nedjelju će oborina većinom izostati - u mnogome će biti slični: djelomice sunčani, ugodno topli i uglavnom suhi. Nestabilnije na zapadu u ponedjeljak, u utorak i na istoku.

Na Jadranu u idućem tjednu jako jugo, pljuskovi i grmljavina, do tada bar djelomice sunčano. Mjestimične kiše moglo bi biti u subotu prijepodne u Dalmaciji, a ostalih dana ovog tjedna većinom će izostati. Dani će biti malo topliji, uz često slab vjetar ili umjereno jugo, a još u četvrtak na jugu prijepodne i buru.", sažeta je tjedna vremenska prognoza posebno za kopneni i primorski dio Hrvatske, koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A u vremenskoj prognozi unutar "Dnevnika" u 19 sati i u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" upozorio je i na često visok UV indeks - mjeru jakosti sunčeva zračenja:
"Na obali će i vrijednosti UV indeksa biti visoke pa adekvatna zaštita pri radovima na otvorenom neće biti naodmet.",
te na koncentraciju peluda drveća:
"Koncentracija peluda drveća umjerena i visoka u većini zemlje. Koncentracija peluda korova visoka je na većem dijelu Jadrana."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U četvrtak većinom suho, sunčano i toplije, ali na kopnu ujutro svježije

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U četvrtak će na jugu Hrvatske prevladavati sunčano i ugodno toplo uz najvišu temperaturu zraka oko 20 °C. Ujutro još umjerena do jaka bura, a danju će okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. More će se smiriti i bit će kao i drugdje na Jadranu - malo do umjereno valovito i valovito.

U Dalmaciji pretežno vedro, u Zagori poslijepodne s "oblacima lijepog vremena". Ujutro lokalno bura, popodne sjeverozapadni i umjeren jugozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 10 do 14 °C, u unutrašnjosti svježije, a najviša dnevna od 18 do 22 °C.

Na sunčanom sjevernom Jadranu ujutro će duž obale lokalno biti umjerene bure, popodne slabog vjetra s mora. Malo kiše - ako igdje padne - past će u gorju, i to u obliku kraćeg popodnevnog pljuska. Ujutro po kotlinama može biti slabog mraza, uz najnižu temperaturu zraka na 2 metra visine od 1 do 5 °C, a ponegdje u unutrašnjosti i krakotrajne magle. Najviša temperatura zraka između 15 i 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju ugodno toplo. Nakon sunčanog i nekima svježeg jutra, sredinom dana s lokalno jačim razvojem oblaka - osobito uz granicu sa Slovenijom, no uglavnom će ostati suho i mirno.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano. Popodne uz umjeren razvoj oblaka te slab i umjeren sjeverni vjetar. Najniža temperatura između 4 i 7 °C, a najviša između 16 i 18 °C."

U nastavku tjedna nestabilno


"U petak na kopnu prolazno oblačnije, pretežno suho, tek krajem dana i u noći na subotu mjestimice će biti slabe kiše, ponajprije na zapadu. U djelomice sunčanu i nestabilniju subotu popodnevni pljuskovi mogući su posvuda. Nedjelja malo manje topla i opet prevladavajuće suha.

Na Jadranu barem djelomice sunčano, pokoja kap kiše s lokalno više oblaka može pasti u Dalmaciji u subotu ili na sjeveru krajem nedjelje. Puhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, uz koje se temperatura zraka neće osjetno mijenjati pa će dani za mnoge biti ugodno topli.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!