Iznadprosječno topla nedjelja

25.09.2021.

18:01

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"Nakon još pretežno sunčane i iznadprosječno tople nedjelje - u većem dijelu novoga tjedna bit će promjenjivo, povremeno uz većinom malo kiše, pa i u obliku pljuskova, koje će uglavnom u ponedjeljak mjestimice pratiti i grmljavina. Nakon juga i jugozapadnjaka zapuhat će sjeverni vjetar, na Jadranu sjeverozapadni i bura pa će temperatura postupno biti sve niža, primjerenija ranoj jesen.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u kratkom edukativnom videu snimljenom u HRT-ovom studiju pomoću tehnologije proširene stvarnosti možete obnoviti spoznaje o astronomskom početku jeseni:

Kao i o prošlogodišnjem zimskom solsticiju/suncostaju:

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U nedjelju još pretežno sunčano i iznadprosječno toplo

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "I nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći uz pretežno sunčano vrijeme. Ujutro uz rijeke može biti kratkotrajne magle, a temperatura će s 9 do 12 °C, porasti na ljetnih od 27 do 29 °C. Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj - pretežno sunčano, a u drugom dijelu dana stizat će sve više oblaka. Povremeno će puhati umjeren jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura iznad prosjeka od 26 do 28 °C.

Oblaci će najprije stići na sjeverni Jadran i u gorje, pa će ih nakon sunčanog jutra popodne biti sve više, a prema kraju dana u Istri može biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. U noći će se proširiti i na ostatak područja. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, prema otvorenom moru i uz zapadnu obalu Istre jugo u jačanju. Dnevna temperatura uglavnom od 24 do 26 °C.

U Dalmaciji sunčano, prema kraju dana uz umjerenu naoblaku. Sredinom dana pojačat će jugozapadni vjetar, a na otvorenom moru jugo. More većinom malo valovito. Jutarnja temperatura od 17 do 20 °C, u unutrašnjosti niža, a dnevna od 26 do 28 °C.

I na jugu Hrvatske će nedjelja proteći sunčano uz većinom malu naoblaku, popodne ponegdje i umjeren vjetar s mora. Zbog čega će ono biti većinom malo valovito. Jutarnja temperatura od 14 do 18 °C, a dnevna od 25 do 28 °C."

U novome tjednu promjenjivo i manje toplo

"Idućih dana na kopnu nestabilno, povremeno s kišom, u ponedjeljak i grmljavinom. U utorak i srijedu kiša će uglavnom biti kratkotrajna, i neće posvuda padati. U ponedjeljak još uvijek razmjerno toplo, a zatim će zapuhati sjeverni vjetar, pa će se i temperatura postupno sniziti.

Početak novoga tjedna na Jadranu
nestabilan, ali i sunčaniji nego na kopnu.Glavnina pljuskova s grmljavinom u ponedjeljak vjerojatno na sjevernom dijelu, no ne mogu se isključiti ni drugdje. Uz prolazno više oblaka pljuskovi su mogući i sljedećih dana, no bit će izolirani i kratkotrajni. Umjeren jugozapadni vjetar u ponedjeljak će okretati na sjeverozapadni i buru, koja će od utorka jačati. Temperatura zraka bez veće promjene.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!