U utorak sa zapada novo naoblačenje, kiša, grmljavina, moguće i nevrijeme

25.07.2022.

17:42

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Posljednji tjedan srpnja bit će u znaku pretežno suhog, sunčanog, vrućeg, mnogima i sparnog vremena.

No, u utorak te vjerojatno za vikend u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadrana prekinut će ga prodori vlažnog i nestabilnog zraka praćeni jačim naoblačenjem, pljuskovima, grmljavinom te pojačanim sjevernim vjetrom, na Jadranu gdjekad i jakom burom. Poneki lokalni neverin na moru je moguć i sredinom tjedna. Uz kišu će osvježiti, pa će u kopnenom području opasnost od toplinskog vala uglavnom prestati, a na Jadranu u početku još često biti velika, zatim uglavnom umjerena.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U utorak sa zapada novo naoblačenje, kiša, grmljavina, moguće i nevrijeme

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U utorak u istočnoj Hrvatskoj pljuskova s grmljavinom može biti kasno poslijepodne i navečer, kada se ne smije isključiti ni mogućnost mjestimične tuče. Do tada će prevladavati sunčano, te sparno i vruće uz 33 do 36 °C. Sparinu će popodne ublažiti umjeren i jak sjeverni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj od jutra oblačnije, a lokalni pljuskovi s grmljavinom bit će češći sredinom dana i popodne, kada je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočni vjetar. Dnevna temperatura osjetno niža nego u ponedjeljak, no jutro će biti toplo i sparno.

I u gorju i na sjevernom Jadranu nestabilno, uz povremene pljuskove i grmljavinu. Jače nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom već je prijepodne moguće u Istri, a poneki neverin izgledan je i u večernjim satima. Puhat će sjeveroistočni vjetar, na moru sjeverozapadni i bura, koja će potkraj dana jačati.

U Dalmaciji pretežno sunčano, a samo na sjeveru njezine unutrašnjosti postoji mala vjerojatnost za poneku kap kiše. Popodne će puhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a danju će tek ponegdje biti manje vruće nego u ponedjeljak.

Još jedan sunčan i vruć dan i na jugu Hrvatske. Popodne će puhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a dnevna temperatura će porasti na 31 do 34 °C."

Pretežno sunčano, ali nestabilno te i dalje iznadprosječno toplo

"Na kopnu idućih dana pretežno sunčano. Ponekog pljuska još može biti u gorju, ali i u unutrašnjosti Dalmacije, u srijedu ujutro i na istoku Hrvatske. U noći na subotu na zapadu su izgledne nove nestabilnosti. U srijedu će osvježiti i na istoku i jugu zemlje, a zatim opet rast temperature i sparina.

Na Jadranu podosta sunčanog vremena, a lokalne nestabilnosti vjerojatnije su u zaobalju. Poneki neverin u srijedu i četvrtak može se pojaviti na obali i otocima. U noći na subotu na sjeveru opet nestabilnije. Umjerena bura, na sjeveru i jaka s olujnim udarima oslabjet će u četvrtak i okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura bit će malo niža.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna agrometeorološka prognoza, koju je Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a pripremila za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!