Toplinski val popušta, ali biljke i životinje toplinski stres ne napušta

24.07.2022.

13:46

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Toplinski val u tijeku tek blago će popustiti u novome tjednu. No biljke i životinje i dalje će trpjeti toplinski stres te će im biti potrebno osigurati dovoljne količine vode i zasjenu.

Najviša temperatura zraka početkom razdoblja bit će oko 35 °C. Jutra tek blago svježija u dijelu unutrašnosti, osobito u gorju, a u ostatku zemlje tople noći, posebice uzduž Jadrana, gdje će vrijednosti biti većinom oko 25 °C.

Suša u Dalmaciji ne popušta i prijeti nasadima, osobito na otocima. Kako je zbog dugotrajne suše korijenju sve teže asimilirati vodu, preporučuje se maslini osigurati potrebnu vlagu orošavanjem kako ne bi odbacila plodove.

Kratko osvježenje gotovo u cijeloj Hrvatskoj nastupit će sredinom tjedna
uz lokalne pljuskove moguće praćene grmljavinom, pa i tučom. Najvjerojatnija količina oborine neće nadoknaditi deficit zaliha vode u tlu te će navodnjavanje i dalje biti neizbježno. U cilju pravovremene reakcije preporuča se svakodnevno pratiti prognoze oborine, između ostalog - i u HRT METEO aplikaciji.

U krajevima gdje će pasti kiša, sjetveni sloj tek blago će se rashladiti. Međutim, i dalje nedovoljno za sjetvu novih kultura, jer se vrijednosti srednje dnevne temperature tla vjerojatno će biti oko 29 °C u nizinama, oko 26 °C u gorju te oko 33 °C uzduž Dalmacije.

Početak tjedna može se opisati izrekom „Jakov kuri, Ana žari“, a osvježenje u nastavku tjedna daje nadu ratarima, koji budno prate sazrijevanje kukuruza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!