I ponedjeljak razmjerno hladan, uz gdjegod slabe oborine, na moru bura

23.01.2022.

17:28

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

I dok je u Voloskom 165. godišnjica u njemu rođenog Andrije Mohorovičića - jednog od pionira hrvatske znanstvene meteorologije - kao i na većini Jadrana protekla uz prevladavajuće sunčano vrijeme, u kontinentalnom je dijelu Hrvatske bilo znatno više oblaka, ponegdje i slabih oborina. Podjednako će se nastaviti i početkom posljednjeg cijelog siječanjskoga tjedna. Uostalom, evo i sažete prognoze koju je dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a pripremila za emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati:

"Novi radni tjedan počet će uz razmjerno hladno vrijeme, na Jadranu i vjetrovito jer će umjerena i jaka bura mjestimice imati i olujne udare. Pritom će uz more prevladavati sunčano, a na kopnu promjenjivo oblačno, ujutro ponegdje i maglovito, ponajprije u srijedu i četvrtak.

Malo snijega još će pasti u prvom dijelu ponedjeljka na zapadu zemlje, a vjerojatnost za mjestimične oborine, osobito u gorju i snijeg, opet raste prema vikendu, kada će nestabilnije i oblačnije biti i na Jadranu, u petak uz samo prolazno umjereno jugo."

U emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika" komentirala je i neuobičajeno vrijeme na jugoistoku Europe: "

"Snijega će još mjestimice biti i u ponedjeljak, a razlog je povremeni dotok vlage sa sjevera u prilično hladnom zraku koji dolazi nad središnju i jugoistočnu Europu. Stoga osim kod nas, gdje to u siječnju nije rijetkost, snijega ovih dana ima i u Grčkoj, čak i na nekim otocima, gdje to i nije baš često."

A na kraju emisije "Vrijeme" dodatno je zaključila:

"Dakle, osobito u prvoj polovini tjedna temperatura u Hrvatskoj i bližoj okolici bit će prava zimska. Najhladnije jutro bit će u utorak, kada će se temperaturni "minusi" nerijetko mjeriti i uz obalu. Za zimu nije neobično, no ipak je ispodprosječno."


U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak bez znatnije promjene - razmjerno hladno, bura, ponegdje slabe oborine

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu snijeg uglavnom izostati, ali neće jutarnja hladnoća uz najnižu temperaturu između -8 i -5 °C. Danju će biti većinom sunčano, ali hladno, samo na krajnjem istoku uz povremeno umjeren sjeverni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu dana oblačnije, pa će jutro biti manje hladno nego na istoku, a mjestimice će još padati i snijeg, osobito u noći i ujutro. Popodne razvedravanje, a navečer i osjetno zahladnjenje.

Podjednako i u gorju, gdje će još također ujutro i prijepodne uz prevladavajuće oblačno vrijeme mjestimice biti snijega. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano i razmjerno vjetrovito - puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima. koja će dodatno pojačavati osjet hladnoće.

Vjetrovito, uz mjestimice jaku, na udare i olujnu buru, bit će i u sunčanoj Dalmaciji te razmjerno hladno. Štoviše, zbog relativno niske jutarnje temperature zraka, koja se u ovom području mjeri već danima - na na snazi je i umjerena opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje.

I na jugu Hrvatske podjednake vremenske prilike - bit će pretežno vedro, ali uz povremeno jaku buru, mjestimice i s olujnim udarima, uz koju će more biti umjereno valovito i valovito, a najviših do 7 °C djelovat će niže."

I dalje razmjerno hladno

"Idućih dana vjetar će na Jadranu biti slabiji, danju uglavnom svjeverozapadni, no jutra će i dalje biti prilično hladna, osobito u utorak. Uz većinom sunčano vrijeme temperatura zraka prema vikendu će blago rasti.

I na kopnu će u utorak ujutro biti najhladnije, a uz uglavnom slab vjetar mjestimice je moguća i magla, osobito sredinom tjedna. Niske naoblake ponajprije će biti na istoku Hrvatske, no oborine će uglavnom izostati. Od četvrtka ponovno posvuda više oblaka.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!