I u ponedjeljak razmjerno toplo, ali posvuda ne i suho

22.05.2022.

17:51

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"U sljedećem tjednu gotovo svi predjeli Lijepe naše imat će uglavnom suho i sunčano vrijeme, te vrlo toplo, povremeno i vruće, na Jadranu uz sve toplija jutra, s najnižom temperaturom zraka ponekad i višom od  20 °C.

Ponekog popodnevnog pljuska može biti gotovo svakog dana - osobito u gorju, a malo je veća vjerojatnost za lokalne nestabilnosti u ponedjeljak i sa srijede na četvrtak.

Početkom tjedna na kopnu će puhati umjeren jugozapadnjak, na Jadranu umjereno, povremeno i jako jugo, a potkraj tjedna vjerojatno će malo osvježiti uz više oblaka i buru, na kopnu sjeverni vjetar.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetio je i na nedavna nevremena i neuobičajenu vrućinu na zapadu Europe, te dao sažeti pregled temperature zraka i količine oborine u dosadašnjem dijelu svibnja u Hrvatskoj.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

I u ponedjeljak razmjerno toplo, ali posvuda ne i suho

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "I u ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu popodne biti vrlo toplo. Lokalno može pasti malo kiše, izglednije u gorju na zapadu u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Ujutro temperatura oko 15 °C, danju do 28 °C.

Podjednako djelomice sunčano, povremeno s više oblaka i u središnjoj Hrvatskoj, gdje je mjestimična kiša vjerojatnija u prvom dijelu i sredinom dana. Danju vrlo toplo uz slab do umjeren južni i zapadni vjetar.

Na zapadu djelomice sunčano, a uz više oblaka i mogućnost za poneki kraći pljusak praćen grmljavinom ili samo malo kiše. Zapuhat će umjeren jugozapadni i južni vjetar. U gorju ujutro oko 13 °C, danju do ugodnih 25 °C, na obali sjevernog Jadrana ujutro između 14 i 20 °C, a danju vrlo toplo.

U Dalmaciji uglavnom sunčano, a poneki pljusak moguć je ponajprije u unutrašnjosti u drugom dijelu dana. More mirno ili malo valovito uz većinom slabo jugo i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 20 °C, dnevna od 26 °C na obali do 30 °C u Zagori.

Na krajnjem jugu Hrvatske prevladavat će sunčano, iako nije posve isključena mogućnost za poneki popodnevni pljusak. Danju slabo jugo, ponegdje umjereno. A temperatura zraka od 24 do 28 °C, u zaobalju i malo viša."

I u nastavku tjedna iznadprosječno toplo, ali ne i sasvim stabilno


"Idućih dana na kopnu barem djelomice sunčano i danju vrlo toplo, nerijetko vruće. Uglavnom suho, povremeno uz mogućnost za malo kiše ili poneki pljusak, u utorak izglednije na istoku, u srijedu na zapadu, a četvrtak u gorju. Puhat će slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar.

Na Jadranu pretežno sunčano. Uz lokalni razvoj oblaka poneki popodnevni pljusak moguć je ponajprije u unutrašnjosti Istre. Umjereno i jako jugo i južni vjetar u četvrtak će oslabjeti, a na sjevernom dijelu prijepodne će prolazno biti i bure. Jutra sve toplija, često s temperaturom iznad 20 °C, a danju vrlo toplo.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a pripremio za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!