"Ako je na sv. Urbana lijepo, lako će se sušiti sijeno."

22.05.2022.

14:23

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Vodne zalihe iz kišnoga travnja polako se smanjuju, jer je do polovine svibnja u nizinama pala tek osmina, u gorju polovina, a uzduž Jadrana petina prosječnih svibanjskih vrijednosti oborine. Navodnjavanje je stoga neizbježno u vedrim i vrućim danima kojih će biti do prve polovine tjedna.

Najviša temperatura zraka na kontinentu bit će vjerojatno i malo viša od 30 °C. Uzduž Jadrana, zbog utjecaja mora, ipak nešto niže vrijednosti. U Dalmaciji je vjerojatna i pojava toplih noći. U takvim uvjetima mlade presadnice mogle bi doživjeti stres, pa je poželjno sadnju i presadnju ostaviti za drugi dio razdoblja kada vjerojatno slijedi osvježenje i najniže jutarnje vrijednosti.

Iako će biti uglavnom stabilno i suho vrijeme, nije isključena mogućnost lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom, pa i mogućom tučom. Stoga za planiranje radova pratite dnevne prognoze oborine, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji.

U vinogradima na kontinentu uvjeti visoke vlage i temperature zraka bit će pogodni za razvoj pepelnice i plamenjače, dok se u maslinicima, koji su sada u početku cvatnje, pojavljuje maslinov moljac. Stoga je rane jutarnje i kasne poslijepodnevne sate poželjno iskoristiti za zaštitu od biljnih bolesti i štetnika.

Srednja dnevna temperatura tla sjetvenog sloja u prvoj polovini tjedna u nizinama će vjerojatno biti oko 22 °C, u gorju oko 19 °C a uzduž Jadrana od 23 do 26 °C. Kako ona uglavnom prati porast i pad temperature zraka, tako će i sukladno vjerojatnom osvježenju u drugoj polovini tjedna i one biti nešto niže.

Izgledno je da nam slijede lijepi i vrući dani, za koje narodna izreka kaže: "Ako je na sv. Urbana lijepo, lako će se sušiti sijeno."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!