Srijeda na Jadranu pretežno sunčana, uz buru, a na kopnu moguće oborine

17:54 / 22.02.2022.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

"U srijedu i četvrtak na Jadranu pretežno sunčano i mnogima ugodno toplo, uz najvišu dnevnu temperaturu zraka malo višu od uobičajene za kraj veljače. I na kopnu dosta sunčanog vremena, uz više oblaka nego uz more, osobito u srijedu, kada ponegdje i prolazno može biti slabih oborina. Jutra će biti hladnija, uz mraz gotovo posvuda, najčešće u gorskoj Hrvatskoj.

Tijekom petka naoblačenje pa još jedna epizoda s kišom, u gorju i snijegom te zahladnjenjem. U unutrašnjosti valja računati i na sjeverni vjetar, koji će pojačavati osjet hladnoće, kao i na Jadranu često jaka bura, na udare i olujna, koja će vjerojatno opet stvarati probleme u prometu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Srijeda na moru pretežno sunčana, uz buru osobito na jugu, a na kopnu moguće oborine 

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu u prvom dijelu dana djelomice sunčano. Uz više oblaka mjestimice može biti kratkotrajnih oborina. Poslijepodne sunčanije. Puhat će slab do umjeren, u drugom dijelu dana povremeno i jak sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura oko 13 °C.

Danju malo toplije bit će u središnjoj Hrvatskoj, ali je ujutro mjestimice moguć slab mraz. Bit će djelomice sunčano. Prijepodne uz više oblaka, mjestimice može biti kratkotrajne kiše. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Sjevernog i sjeverozapadnog vjetra bit će i na sjevernom Jadranu, rjeđe u gorju. Prevladavat će sunčano, na sjevernom Jadranu i ugodno toplo uz temperaturu između 14 i 16 °C. U gorju će nakon jutarnjeg mraza poslijepodnevna temperatura biti između 10 i 12 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, uz obalu i vedro, te i dalje vjetrovito uz umjeren i jak, na udare mjestimice i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, koji će navečer slabjeti. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 13 do 17 °C.

Podjednako i na jugu Hrvatske, uz sunčano vrijeme. Međutim, bit će i dalje vjetrovito uz jak, na udare i olujan sjeverni vjetar, prema otvorenom i sjeverozapadni. More će stoga biti umjereno valovito i valovito."

U četvrtak još stabilno pa promjena

"Sunčano će se u unutrašnjosti zadržati još u četvrtak, ali uz jutarnji mraz. U petak naoblačenje, navečer uz mjestimičnu kišu na zapadu, što je uvod u oblačnu i hladniju subotu, kada gotovo posvuda treba računati na kišu, ponajprije u gorju i snijeg.

I na Jadranu će u četvrtak prevladavati sunčano. U petak naoblačenje, na sjevernom dijelu navečer i kiša, koja će se u subotu proširiti na cijeli Jadran. U petak će puhati jugo, a u subotu jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Jutarnja temperatura u porastu, a najviša dnevna prema suboti u postupnom padu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!