I u ponedjeljak povremene oborine, većinom viša temperatura i jači vjetar

22.01.2023.

Zadnja izmjena 20:15

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Radni tjedan počet će uz oborine - većinom kišu, a uglavnom u gorju i na sjevernom Jadranu i snijeg. Na jugu Jadrana moguće je i nevrijeme.

U utorak većinom prestanak oborina pa će idućih dana prevladavati suho - na Jadranu i sunčanije nego u oblačnijoj unutrašnjosti. Slabih oborina, i to najčešće snijega, bit će uglavnom u Lici i Gorskom kotaru.

Prva polovina tjedna bit će malo manje hladna od druge, ali valja ne zanemariti kako će na Jadranu osjet hladnoće i dalje pojačavati bura - veći dio razdoblja umjerena do jaka, no u ponedjeljak jaka do olujna, podno Velebita na udare i orkanska, dok će u ponedjeljak srednjem i južnom dijelu još puhati istočnjak i jugo.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U ponedjeljak većinom viša temperatura, ali i jači vjetar, povremeno kiša, ponegdje i snijeg

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Ponedjeljak na istoku Hrvatske oblačan i kišovit, uz umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar. Najniža temperatura oko 0 °C, najviša od 5 do 7 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo manje hladno, ali također kišovito. No u noći i rano ujutro mjestimice će padati snijeg, osobito uz granicu sa Slovenijom, te u Pokuplju i na Banovini - gdje je moguć i tanji snježni pokrivač. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, ujutro vjerojatno s olujnim udarima.

Najvjetrovitije će biti na sjevernom Jadranu uz jaku i olujnu buru, podno Velebita na udare i orkansku, koja će popodne slabjeti. Na zapadu zemlje bit će i mnogo oblaka te u gorju snijeg, moguće i gdjegod uz obalu, većinom u Istri, a drugdje duž obale kiša. Od sredine dana smanjenje naoblake i prestanak oborina, najprije na otocima.

Oblaka i kiše prijepodne neće nedostajati ni u Dalmaciji, dok će u unutrašnjosti biti i snijega, zatim smirivanje i razvedravanje. Puhat će umjereno i jako jugo te istočni vjetar, ujutro prolazno i olujno. Najviša temperatura zraka većinom od 7 do 12 °C.

Podjednako i na krajnjem jugu Hrvatske - promjenljivo, nestabilno i vjetrovito vrijeme. Povremeno će biti pljuskova i grmljavine, osobito u noći i rano ujutro, kada je lokalno moguće i nevrijeme. Jako, na udare i olujno jugo tijekom dana postupno u slabljenju pa će popodne biti mirnije i sunčanije. More većinom valovito."

U nastavku tjedna oborine rijetke, od četvrtka opet hladnije

"Idućih dana u većem dijelu unutrašnjosti prevladavat će oblačno vrijeme uz slab do umjeren sjeveroistočnjak. U gorju će povremeno padati snijeg, dok će u ostalim krajevima oborine, uglavnom slabe kiše, biti u sjevernim krajevima. U četvrtak malo hladnije.

Na Jadranu i dalje bura, ali slabijeg intenziteta nego u ponedjeljak. I pritom uglavnom suho, uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše može u utorak pasti na sjevernom Jadranu, a u srijedu na krajnjem jugu. Nakon malo toplijeg utorka, od srijede temperatura u padu.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, a i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!