18:20 / 21.09.2021.

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U srijedu u sjevernim krajevima još ponegdje kiša, a južnije sunčanije

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

"U srijedu će središnja i osobito istočna Hrvatska biti naši najoblačniji krajevi, a malo kiše past će uglavnom u Podravini i Podunavlju. Umjerena i jaka bura puhat će duž cijele obale, ali uz postupno slabljenje.

Od četvrtka sunčanije i toplije, ponovno uz sve zamjetniji dašak ljeta, ali i dalje valja računati na jutarnju svježinu, na kopnu mjestimice i kratkotrajnu maglu.

Novo naoblačenje, ponegdje i kiša, stižu tek krajem vikenda i početkom novoga tjedna, najprije na zapad unutrašnjosti i sjeverni Jadran.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a, a na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetila je i na Europski dan bez automobila:

"Iako u srijedu vremenski uvjeti svima neće biti idealni, većini će ipak biti dovoljno dobri da vožnjom biciklom ili šetnjom do posla obilježe Europski tjedan mobilnosti i dan bez automobila. A ako ste pomalo zimogrozni, toplinu ćete moći nadoknaditi idućih dana jer stiže zatopljenje, naročito od petka."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U srijedu u sjevernim krajevima ponegdje kiša, a u južnijima sunčanije, uz buru

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U srijedu ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, uglavnom uz rijeke s jutarnjom maglom. Zatim naoblačenje i ponegdje malo kiše, ponajprije u Baranji. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 6 do 9 °C, najviša između 15 i 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
dnevna temperatura zraka malo viša. Nakon djelomice sunčanog jutra, uglavnom u Pokuplju i Banovini mjestimice i maglovitog, postupno će se naoblačiti, i to najprije na istoku i u Podravini, gdje je sredinom dana najvjerojatnija mjestimice slaba kiša. Navečer razvedravanje. Vjetar većinom slab, u sjevernim krajevima ponegdje i umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Podjednako vjetrovito i u gorju, dok će duž obale sjevernog Jadrana puhati umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima. Prevladavat će sunčano vrijeme, no povremeno umjerene naoblake bit će u Istri i u gorju, gdje je ujutro po kotlinama moguća magla. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti od 5 do 8 °C, najviša do 17 °C. Uz obalu ujutro od 12 do 16 °C, danju između 21 i 23 °C.

Danju još malo toplije bit će u većem dijelu Dalmacije, uz pretežno sunčano vrijeme. Nebo će samo povremeno krasiti visoki koprenasti oblaci. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura.

Na krajnjem jugu Hrvatske većinom umjerena bura i sjeverni vjetar pa će more biti malo do umjereno valovito. Uz najviše sunčanih sati, temperatura zraka s jutarnjih 12 °C u zaobalju i 17 °C na obali i otocima, porast će do oko 24 °C."

Od četvrtka stabilnije i toplije

"Od četvrtka te osobito prema vikendu na kopnu sunčanije i osjetno toplije, naročito danju, no ujutro i dalje svježe, uz mogućnost kratkotrajne magle. U četvrtak će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj prolazno zapuhati umjeren južni i jugozapadni vjetar.

Na Jadranu u četvrtak bura u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak, zatim vjetar uglavnom slab ili tiho. Uz nebesku vedrinu temperatura zraka bit će u blagom porastu.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!