U srijedu još svježije te većinom suho i barem djelomice sunčano, uz buru

20.09.2022.

18:41

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Iako je jesenski vremenski ugođaj već počeo uz svježinu, na kopnu i jutarnju maglu, pa još ponegdje i malo kiše u srijedu i četvrtak, a na sunčanome Jadranu uz umjerenu i jaku buru - kalendarski nam jesen stiže u petak.

Za vikend će zapuhati jugo i jugozapadnjak uz porast temperature zrake i naoblake, a naposljetku vjerojatno i oborine, na moru moguće i obilnije.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu još svježije te većinom suho i barem djelomice sunčano, uz buru

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "I u srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjiva naoblaka, te mjestimice malo kiše ili popodne kratkotrajan pljusak. Bit će vjetrovitije, uz većinom umjeren sjeverozapadnjak te danju svježije s najvišom temperaturom oko 16 °C. Ujutro lokalno u Posavini može biti magle.

Najveća vjerojatnost za jutarnju maglu i u srijedu je u središnjoj Hrvatskoj, prije nego što zapuše umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Danju uglavnom suho i djelomice sunčano. Najniža temperatura od 4 do 7 °C, a poslijepodne između 15 i 17 °C.

Najsvježije u gorskoj Hrvatskoj, uz povremeno umjerenu naoblaku, lokalno moguće i koju kap kiše, a ujutro po kotlinama može biti i magle. Zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak, a na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita moguće i olujna. More umjereno valovito i valovito. Najviša dnevna temperatura oko 20 °C, u gorju niža od 14 °C.

I u Dalmaciji će prevladavati sunčano, no vjetrovitije i svježije nego u utorak. Puhat će umjerena do jaka bura uz umjereno valovito more, na otvorenom i valovito. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti oko 8 °C, na obali ujutro oko 15 °C, a najviša uglavnom između 18 °C u zaobalju i 23 °C na otocima.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske, u srijedu našem najsunčanijem kraju. No također s burom, ponegdje i jakom, a more većinom umjereno valovito te manje toplo."

Većinom suho, ali do vikenda razmjerno svježe

"U nastavku tjedna u unutrašnjosti barem djelomice sunčano, a u četvrtak još gdjegod može biti i koje kapi kiše. Ujutro prohladno, po kotlinama pri tlu može biti slabog mraza, a mjestimice i magla, najčešće vjerojatno u petak kad neće biti vjetra. Prije toga će još povremeno puhati sjeveroistočnjak i sjeverozapadnjak, a u subotu će zapuhati jugozapadnjak uz porast temperature.

Na Jadranu i dalje pretežno sunčano, no ne i odveć toplo. Osjetu svježine u jutarnjim će satima pridonijeti umjerena do jaka bura. koja će poslijepodne okretati na sjeverozapadnjak. U subotu će zapuhati umjereno jugo i jugozapadnjak, uz porast temperature i naoblake, najprije na sjevernom dijelu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza, pripremljena za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!