I u ponedjeljak pretežno vedro, ali ujutro i dalje prilično hladno, uz buru

20.03.2022.

17:50

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Nedjeljni astronomski početak proljeća protekao je uz obilje sunčanog vremena, kojeg će i sljedećih dana biti napretek. Jutra će i početkom novog tjedna na kopnu biti hladna uz mjestimičan mraz pri tlu, no prema četvrtku temperatura će naglo porasti pa danju valja računati na temperaturu zraka i oko 20 °C. U ponedjeljak će mjestimice puhati umjeren sjeveroistočnjak, zatim vjetar uglavnom slab. Na moru vjetrovitije uz umjerenu do jaku buru, koja će postupno slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak i zapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala vrijeme sljedećih dana te podsjetila na obilježavanje 21. ožujka - Međunarodnog dana šuma:

"Mnogi se vesele dugotrajnim stabilnim vremenskim uvjetima, no oni za posljedicu imaju manjak oborine, pa i sušu što dodatno ugrožava naše šume i raste opasnost od požara. U ponedjeljak, na Međunarodni dan šuma, imamo priliku osvijestiti važnost i vrijednost šuma za sve stanovnike našeg planeta. Čuvajmo naše šume!"

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u ponedjeljak pretežno vedro, ali ujutro i dalje prilično hladno, uz buru

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U ponedjeljak će Slavonija, Baranja i Srijem biti sunčani. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Ujutro hladno, uz najnižu temperaturu od -6 do -3 °C, a najviša dnevna bit će oko 11 °C.

Podjednake vrijednosti i u središnjoj Hrvatskoj, čak i uz hladnije jutro, ponegdje i uz samo oko -7 °C. Prevladavat će vedrina. Vjetar noću slab ili tiho, a danju do umjeren sjeveroistočnjak.

Sjeveroistočnjak će puhati i u gorju. Uz obalu sjevernog Jadrana još vjetrovitije, uz umjerenu buru, podno Velebita ponegdje i jaku, s olujnim udarima. Dan će obilovati sunčanim vremenom pa će nakon jutarnjih -6 °C u unutrašnjosti do 5 °C na otocima, dnevna temperatura porasti između 9 i 14 °C.

U Dalmaciji malo toplije. Jutarnjih će "minusa" biti samo ponegdje u zaobalju. Vedrine neće nedostajati, no puhat će umjerena do jaka bura, popodne prema otvorenome moru sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Mnoštvo sunčanih sati bt će i na krajnjem jugu Hrvatske. Ujutro te ponovno u noći, puhat će bura, umjerena i jaka, a u drugom dijelu dana prolazno sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Stoga će more biti malo do umjereno valovito, gdjegod i valovito. Najniža temperatura zraka od 0 °C u zaobalju do 7 °C na otocima. Najviša dnevna između 14 i 16 °C."

I u nastavku tjedna stabilno

"Dani koji slijede na kopnu će odisati proljećem zbog mnoštva sunčanih sati i sve viših vrijednosti temperature. Jutro će još u utorak biti razmjerno hladno, a u četvrtak bi temperaturnih "minusa" još trebalo biti uglavnom uz tlo. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu u početku još ponegdje vjetrovito, uz umjerenu do jaku buru te sjeverozapadnjak, koji će postupno oslabjeti. Nastavit će se vedrina, ali i porast temperature, osobito sredinom tjedna.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Dr. sc. Tanja Renko, Kristinina kolegica iz Sektora, za "Istrage prometnih nesreća" pripremila je meteorološko-prometna prognoza, a mnogima će vjerojatno biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!