U srijedu većinom suho, pa i sunčano, te i dalje iznadprosječno toplo

19.09.2023.

20:00

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U utorak započeto promjenjivo razdoblje nastavit će se do kraja tjedna. Pljuskovi i grmljavina bit će osobito česti u četvrtak i subotu, kada je moguća i obilnija kiša, a nekima će smetati i najprije jugozapadnjak i jugo, zatim bura. Pritom će i dalje biti razmjerno toplo, premda uz jutra svježija nego u utorak, često i maglovita, a od nedjelje će i dnevna temperatura zraka biti blizu prosječne za doba godine.

Nekima može biti zanimljiva iz tjedna meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", koja se emitira utorkom na HTV2 malo prije 18 sati.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu većinom suho, pa i sunčano, te i dalje iznadprosječno toplo

Galerija
Dunja Plačko-Vršnak, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu će u istočnim hrvatskim krajevima nakon ponegdje magle, prevladavati sunčano, poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka. Jutro svježije nego u utorak, a danju vrlo toplo uz temperaturu između 26 i 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
nakon razmjerno svježeg jutra, u prvom dijelu dana prevladavat će sunčano. Poslijepodne oblačnije, uz malu vjerojatnost za malo kiše. Ujutro mjestimice moguća magla.

Jutro će biti najsvježije u gorskim krajevima, a po kotlinama je moguća kratkotrajna magla. Prevladavat će sunčano, uz više oblaka poslijepodne, a prema kraju dana i u noći ponegdje može pasti malo kiše, ponajprije na sjevernom Jadranu. Puhat će slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar uz malo valovito more.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije
prijepodne pretežno sunčano, poslijepodne oblačnije, a prema kraju dana mogućnost za malo kiše. Puhat će umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar. Bit će vrlo toplo uz temperaturu između 27 i 29 °C.

Vrlo toplo, ponegdje i vruće bit će i na jugu Hrvatske. Prevladavat će sunčano, prema večeri uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni."


U nastavku tjedna promjenjivo

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Sljedećih dana na kopnu promjenjivo. Česta kiša i grmljavina na kopnu u četvrtak te subotu, kada oborine mogu biti obilnije. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u subotu sjeveroistočni. Vrlo toplo, a u subotu će osvježiti.

I na Jadranu
 nestabilno uz mjestične pljuskove i grmljavinu. U subotu ponegdje obilnija kiša, osobito na sjevernom dijelu. Puhat će umjereno, u petak i jako jugo, koje će u subotu oslabjeti i na sjeveru okrenuti na buru. I dalje uglavnom vrlo toplo.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!