U nedjelju danju vrućina, a i noć ponegdje topla

19.08.2023.

21:28

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U danima koji slijede atmosfera će biti stabilna, a u kopnenim će krajevima prevladavati sunčano. Dnevna vrućina bit će sve neugodnija, a i noći će ponegdje biti tople, osobito u gradovima. To bi pogotovo osobama starije dobi i kroničnim bolesnicima moglo stvarati probleme. Bez obzira na blizinu mora koje će pružati osvježenje, na Jadranu bi novi toplinski val mogao stvoriti još više problema. Opasnost od utjecaja vrućine na zdravlje bit će velika i vrlo velika, a niz vrlo toplih noći s burom mogao bi onemogućavati kvalitetan odmor i tako otežavati situaciju tijekom idućih nekoliko sunčanih dana.


U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju danju vrućina, a i noć ponegdje topla

Galerija
Tomislav Kozarić, Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U nedjelju u Slavoniji i Baranji pretežno sunčano te stabilnije i danju toplije uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Rano ujutro bit će oko 19°C, može lokalno biti i magle, a poslijepodne i do 33°C.

Drugi dio vikenda donosi stabilizaciju u središnjoj Hrvatskoj te će prevladavati sunčano, ujutro mjestimice s kratkotrajnom maglom. Vjetar većinom slab sjeveroistočni. Već od jutra malo toplije, a najviša dnevna temperatura porast će na oko 33°C.

Porast temperature sutra i na zapadu zemlje, na sjevernom Jadranu velika opasnost od vrućine uz tople noći i dnevnu temperaturu do 35°C. Sunčano, a u dijelu gorske Hrvatske uglavnom do sredine dana umjerena naoblaka te je moguće i lokalno malo kiše ili pljusak. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na moru većinom umjerena do jaka bura uz umjereno valovito more. 

U Dalmaciji se vrijeme sutra stabilizira. Prevladavat će sunčano, uz obalu i vedro, a zbog tople i vrlo tople noći te dnevne vrućine, opasnost od djelovanja toplinskog vala raste i bit će velika. Najviša dnevna temperatura od 33 do 36°C. Puhat će većinom umjerena bura, a poslijepodne će uglavnom na otvorenom moru okrenuti na sjeverozapadnjak. 

Ni na jugu zemlje u nedjelju više neće prijetiti grmljavinski pljuskovi, nego će cijeloga dana biti sunčano. Bura umjerena, a poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak uz malo i umjereno valovito more. Najniža noćna i jutarnja temperatura od 24 do 26°C, a poslijepodne najčešće oko 33°C".


Sljedećih dana u unutrašnjosti opasnost od toplinskog vala umjerena, a na Jadranu velika

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U prvom dijelu idućeg tjedna u unutrašnjosti sunčano, često i vedro. Ponegdje se očekuju tople noći, a dnevna temperatura može dosezati i 35°C te će opasnost od djelovanja vrućine porasti na umjerenu.

Na Jadranu će opasnost od toplinskog vala idućih dana biti velika i vrlo velika uz vrlo tople noći koje mogu onemogućiti kvalitetan san i odmor. Najviša dnevna temperatura nerijetko će pak prelaziti 35°C. Bit će sunčano uz umjerenu buru i u popodnevnim satima sjeverozapadnjak", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!