Ponedjeljak barem djelomice sunčan i iznadprosječno topao, uz slabiji vjetar

19.02.2023.

19:08

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Svi kojima iznadprosječna toplina odgovara - ni i u novome tjednu neće se žaliti na vrijeme. Osim, osim ako im neće smetati promjenjiva naoblaka uz mogućnost za mjestimice tek malo kiše, ponajprije u gorju, a i vidljivost ponegdje smanjena zbog magle, čak i na moru, budući da će vjetar biti uglavnom slab ili će čak i izostati. Premda treba računati na malo hladnija jutra - mraza uglavnom neće biti.

Od četvrtka kiša će biti češća, a prema kraju tjedna jačat će jugo.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Ponedjeljak barem djelomice sunčan i iznadprosječno topao, uz slabiji vjetar

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, povremeno uz malu i umjerenu naoblaku, uglavnom u prvom dijelu dana. Uz slab do umjeren jugozapadni vjetar jutarnja temperatura između 2 i 5 °C, a najviša oko 15 ili 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
danju podjednako ili još malo toplije, uz djelomice sunčano vrijeme - ujutro oblačnije, poslijepodne sunčanije. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak.

Niskih oblaka bit će ujutro i u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu, gdje se mjestimice mogu zadržati i veći dio dana. Magla je moguća ponajprije uz zapadnu obalu Istre te zapadnije, prema otvorenome moru. Sunčanih razdoblja bit će od sredine dana u gorju te na otocima. Uz obalu će puhati slaba bura, danju vjetar promjenjiva smjera. Najniža temperatura zraka u gorju od 0 do 3 °C, na Jadranu od 3 do 8 °C, a najviša dnevna između 10 i 15 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije
pretežno sunčano, a ujutro mjestimice uz obalu može biti niskih oblaka. Vjetar slab, ujutro burin, danju sjeverozapadni i jugozapadni, ponegdje i jugoistočni, a more mirno ili malo valovito. Najviša temperatura između 13 i 16 °C.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske, uz pretežno sunčano vrijeme. Ujutro uz obalu slaba bura, danju slab sjeverozapadni vjetar."

I dalje razmjerno toplo

"U utorak na kopnu još malo toplije, uz obilje sunca i slab vjetar. Više oblaka bit će u gorju. Od srijede posvuda oblačnije, malo kiše može pasti u gorju, a potkraj četvrtka i drugdje. I dalje toplije od uobičajenog, ali uz malo nižu temperaturu.

Na sjevernom Jadranu sljedećih dana uglavnom oblačno, uz niske oblake, mjestimice i maglu, dok će u Dalmaciji biti sunčanije. U srijedu raste vjerojatnost za maglu i niske oblake i u Dalmaciji, a u četvrtak i za mjestimičnu kišu. Bit će tiho ili uz slab vjetar, a u četvrtak će zapuhati jugo. Temperatura zraka bez znatnije promjene", pripremila je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!