Početkom srijede ponegdje kiša i grmljavina pa sunčanije, ali ne i sasvim stabilno

01.08.2023.

Zadnja izmjena 14:16

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Nestabilno razdoblje se nastavlja! Pljuskova s grmljavinom, ponegdje i olujnog nevremena bit će već u utorak navečer te početkom srijede, tijekom koje slijedi razvedravanje, u četvrtak i nova južina i zatopljenje, ali već od drugog dijela petka opet promjenjivo, uz pljuskove, grmljavinu i lokalno nevrijeme, pri čemu će i osjetno osvježiti, najprije na kopnu, zatim posvuda.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Početkom srijede ponegdje kiša i grmljavina pa sunčanije, ali ne i sasvim stabilno

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U noći na srijedu i ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu kiša, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Već prijepodne razvedravati, pa će ostatak dana proteći sunčano, no i malo svježije nego u utorak.

U noći u središnjoj Hrvatskoj zbog grmljavine te izraženih pljuskova, moguće i nevremena neki neće dobro spavati. No do jutra situacija će se smiriti, pa će ostatak srijede biti barem djelomice sunčan.

U prvom dijelu noći i u gorju i na sjevernom Jadranu ponegdje jače grmljavinsko nevrijeme. Ujutro mirnije, mjestimice umjerena naoblaka i malo kiše. Popodne sunčanije, ali ne i stabilno, pa je kratkotrajni pljusak moguć u gorju i unutrašnjosti Istre. Ujutro će nakratko zapuhati jaka bura, a zatim umjeren jugozapadni vjetar i jugo.

Usamljeni neverin može se pojaviti u noći i duž obale srednjeg Jadrana. Srijeda će proteći sunčano, ali u unutrašnjosti Dalmacije treba računati na poslijepodnevne pljuskove s grmljavinom. Umjereno do jako jugo popodne će prolazno okrenuti na jugozapadni vjetar.

I na jugu Hrvatske prijepodne umjerena naoblaka, uz obalu i poneki neverin. Popodne će prevladavati sunčano, no u zaobalju će doći do razvoja oblaka, te je moguć i kratkotrajni pljusak. U noći će puhati burin, zatim umjereno do jako jugo."

I dalje promjenjivo, od petka i svježije

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"U četvrtak na kopnu južina, pretežno sunčano i vruće. Krajem dana uz granicu sa Slovenijom raste vjerojatnost pljuskova s grmljavinom. Od petka nestabilno s kišom, često u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, pa bi lokalno mogla pasti znatnija količina. Temperatura zraka će se osjetno sniziti.

Četvrtak na Jadranu
pravi ljetni - sunčan i vruć dan. Jugo će jačati prije pljuskova praćenih grmljavinom, koji u petak stižu sa zapada. Lokalno će pasti obilna kiša u kratkom vremenu. Nakon prolaska nevera jugo će slabjeti, a na sjeveru će okretati na buru i sjeverozapadni vjetar. U subotu svježije te i dalje nestabilno, a jačih pljuskova bit će na jugu.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!