U nedjelju promjenjivo, uz čestu kišu, osobito u drugom dijelu dana

19.09.2021.

00:49

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

"U nedjelju i ponedjeljak promjenjivo, čak i pretežno oblačno, povremeno s kišom, često u obliku pljuskova, mjestimice i izraženijih, uglavnom na Jadranu praćenih i grmljavinom. Na sjevernom i srednjem Jadranu u ponedjeljak će zapuhati bura, ponegdje i s olujnim udarima.

Od utorka sunčanije, na Jadranu bez znatnije promjene temperature zraka, ali u većini unutrašnjosti svježije, ujutro uz čestu maglu, osobito u dolinama rijeka i po gorskim zavalama.
", sažeta je tjedna prognoza koju je u subotu poslijepodne za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a. 

Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja ove nedjelje ima 5. rođendan:

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U nedjelju promjenjivo, uz čestu kišu, osobito u drugom dijelu dana

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu najviše sunčanog vremena u usporedbi s ostalim hrvatskim krajevima. Poslijepodne i navečer sa zapada postupno sve oblačnije, a mjestimice će biti i kiše. Vjetar slab. Najniža jutranja temperatura zraka od 11 do 13 °C, a najviša dnevna između 21 i 23 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti promjenjivo oblačno. Oblačnije poslijepodne, povremeno s kišom, osobito navečer i u noći.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima
promjenjivo, pa i pretežno oblačno, povremeno s kišom, uglavnom u obliku pljuskovima, koji mogu biti i izraženiji, osobito navečer i u noći. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 11 °C, uz obalu između 16 i 18 °C, a najviša dnevna između 19 i 21 °C, na moru od 22 do 24 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom, često u obliku pljuskova, koji navečer mjestimice mogu biti i izraženiji. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak i jugo, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 16 °C, uz obalu između 18 i 21 °C, a najviša dnevna uglavnom od 22 do 26 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti kiše, pa i u obliku pljuskova, koji mjestimice mogu biti jače izraženi. Puhat će slabo do umjereno jugo."

U ponedjeljak još ponegdje kiša pa stabilnije


"U ponedjeljak na kopnu u početku većinom oblačno s kišom, često u obliku pljuskova, koji mjestimice mogu biti i jače izraženi. Prema kraju dana djelomično razvedravanje. Zatim od utorka djelomice sunčano, u srijedu ujutro mjestimice s maglom.

Na Jadranu u ponedjeljak
u početku pljuskovi, zatim smirivanje. Od utorka uglavnom suho i pretežno sunčano. Na sjevernom i srednjem Jadranu puhat će umjerena, mjestimice i jaka bura, a na južnom dijelu sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!