U četvrtak pretežno sunčano i toplije, ali nakon svježijeg jutra

18.08.2021.

18:14

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HRT / HRT

"Razvedravanje u srijedu uvod je u sunčanije i ponovno postupno toplije dane, sve češće i vruće, ali manje nego početkom ovoga tjedna. No, noći i jutra bit će mnogima ugodni za odmor i spavanje, na kopnu čak i razmjerno svježi. Mjestimice jaku buru od četvrtka zamijenit će uglavnom dnevna cirkulacija - ujutro uz obalu burin, danju maestral.

Vjerojatnost za novu promjenu vremena sa zahladnjenjem i mjestimičnom kišom povećava se početkom sljedećega tjedna.
", sažeta je prognoza za sljedeće dane koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U četvrtak pretežno sunčano i toplije, ali nakon svježijeg jutra

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U četvrtak će u istočnim hrvatskih krajevima biti pretežno sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku. Jutro razmjerno svježe, uz malu vjerojatnost kratkotrajne magle, a najviša dnevna temperatura bit će oko 27 °C.

Nakon vedre noći, u središnjoj Hrvatskoj jutarnja će temperatura biti niža od uobičajene za doba godine, uglavnom između 11 i 13 °C. Danju će prevladavati sunčano, a poslijepodne može biti umjerene naoblake, uz najvišu temperaturu između 25 i 27 °C.

Najsvježije jutro u gorskim krajevima, uz temperaturu ponegdje nižu od 10 °C. Po kotlinama je moguća kratkotrajna magla. Najviša dnevna temperatura bit će od 22 do 25 °C, na sjevernom Jadranu između 27 i 30 °C uz većinom sunčano vrijeme. Pritom uz obalu umjerena do jaka, podno Velebita na udare i vrlo jaka bura koja će poslijepodne oslabjeti.

U Dalmaciji bez oblaka, a uz obilje sunca najviša temperatura između 29 i 31 °C. Ujutro će u unutrašnjosti Dalmacije biti razmjerno svježe. Uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, danju jugozapadni, prema otvorenom moru i sjeverozapadni vjetar.

Na jugu Hrvatske moguć je i pojačan maestral. Uz sunčano vrijeme danju vrlo toplo, ponegdje i vruće. More malo do umjereno valovito s temperaturom uglavnom između 26 i 28 °C."

U nastavku tjedna sunčano i sve toplije

"Do kraja tjedna prevladavat će sunčano, a na kopnu samo poslijepodne prolazno može biti umjerene naoblake, uglavnom u sjevernim i istočnim krajevima. Jutra će i dalje biti razmjerno svježa, a dnevna temperatura postupno će rasti.

I na Jadranu sunčano, vrlo toplo i vruće, ali ipak manje nego proteklih dana. Vjetar će biti slab do umjeren, ujutro bura, a od sredine dana vjetar s mora - jugozapadni i sjeverozapadni, koji će donijeti i malo svježine.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!