U utorak pretežno vedro, popodne i vruće, uz samo rijetko jaku buru

18.07.2022.

19:08

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"U prvom dijelu tjedna jutra će u kopnenoj Hrvatskoj još biti razmjerno svježa, zatim posvuda porast temperature, pa će prema vikendu dnevna vrućina biti sve izraženija. Prevladavat će vedrina, no u četvrtak dotok malo nestabilnijeg zraka pa popodne lokalno na zapadu može biti pljuskovite oborine. Zapuhat će do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a sjeverozapadnjaka će još biti u petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Odveć jakog vjetra neće biti ni duž obale. Noću i ujutro slaba do umjerena bura, danju većinom zapadni i jugozapadni vjetar, prema otvorenom moru sjeverozapadni.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je upozorila na skore vruće dane i toplinski val koji može utjecati na zdravlje:

"Uz vrući zrak koji će idućih dana stizati nad naše krajeve, neki će osvježenje potražiti uz vodene površine, neki u planinama... Pritom ne zaboravite zaštiti kožu i oči od štetnog UV zračenja čiji će indeks zbog vedrine biti vrlo visok. Uz sve višu temperaturu, opasnost od toplinskog vala štetnog za ljudsko zdravlje, u početku će biti umjerena na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, a zatim će od četvrtka toplinski val zahvatiti cijelu zemlju. Stoga slijedite upute liječnička i držite se hlada."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak pretežno vedro, popodne i vruće, uz samo rijetko jaku buru

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći uz sunčano vrijeme i slab vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 11 do 13 °C, najviša dnevna oko 33 °C.

Podjednaki vremenski uvjeti i u središnjoj Hrvatskoj gdje će, uz obilje sunčanog vremena i slab vjetar, jutarnja temperatura od 12 do 14 °C porasti na vrijednosti od 31 do 33 °C.

Sunčanim vremenom obilovat će i zapad Hrvatske. U gorskim predjelima slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom Jadranu ujutro slaba i umjerena bura, podno Velebita i jaka, a od sredine dana zapadni i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura od 11 °C u gorju do 23 °C na otocima. Najviša dnevna od 27 do 29 °C, no na sjevernom Jadranu vrućina i vrijednosti do 34 °C.

Uz podjednaku temperaturu zraka, u unutrašnjosti i malo višu, vrućina i u vedroj Dalmaciji. Vjetar slab do umjeren - ujutro bura, danju jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, pa će more biti većinom malo valovito.

I na krajnjem jugu Hrvatske bit će jutarnje slabe i umjerene bure, koja će popodne okrenuti na maestral i donositi blago osvježenje. Najniža temperatura zraka između 21 i 25 °C, a najviša od 31 °C uz obalu do 34 °C u zaobalju."

U nastavku tjedna još toplije

"U kopnenim krajevima nastavlja se sunčano i danju vruće i u srijedu, a u četvrtak, unatoč ponegdje umjerenoj naoblaci, temperatura zraka bit će u daljnjem porastu. Blago olakšanje nekima će možda pružiti umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu u petak će biti sjeverozapadnjaka.

Na Jadranu će također dominirati nebesko plavetnilo. Temperatura zraka raste, a znatnije osvježenje neće pružiti ni vjetar koji će većinom biti slab, tek ponegdje i umjeren zapadni i jugozapadni.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!