U ponedjeljak većinom sunčano, ali razmjerno hladno, na kopnu magla

18.12.2022.

19:38

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Stabilno, ali hladno vrijeme potrajat će na kopnu do sredine tjedna, pritom će mjestimice biti i dugotrajne magle. Od srijede toplije, s jugozapadnim vjetrom od četvrtka i jutarnji će "minisu" nestati, a unatoč promjenjivoj naoblaci, pa i mogućnosti za povremeno malo kiše uglavnom u gorju, odlika vremena bit će relativna dnevna toplina i sunčana razdoblja.

Na Jadranu sunčano na jugu, a promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima na sjevernom dijelu. Povremene kiše, pretežno slabe, može biti veći dio tjedna, izglednije ipak od srijede, najčešće na širem riječkom području. Vjetar slab ili umjeren, sjeverozapadni i jugozapadni. Temperatura zraka u blagom porastu, i jutarnja i dnevna.", sažeta je tjedna vremenska prognoza za kopneni i primorski dio Hrvatske koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" prije "Dnevnika 2" pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak većinom sunčano, ali razmjerno hladno, na kopnu magla, ponegdje dugotrajna

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu povremeno puhati umjeren jugoistočni i istočni vjetar, što će biti dovoljno da jutarnja magla bude rijetka i kratkotrajna, a temperatura iako negativna ujutro ipak "samo" oko -3 °C. Prevladavat će sunčano uz najvišu temperaturu od 2 do 4 °C.

U središnoj Hrvatskoj noć i jutro bit će hladni. Temperatura će se spuštati ponegdje i do -7 °C, a najviša dnevna bit će tek malo iznad 0 °C. Jutarnja magla i niski oblaci mogli bi se zadržavati veći dio dana. U mjestima bez njih bit će sunčano i mirno.

U gorju oblačno, prijepodne s maglom, često i uz jak mraz, sunčanih razdoblja bit će najviše u Lici. I slabog mraza i magle bit će ujutro i u unutrašnjosti Istre. Danju će na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano. Ujutro još podno Velebita može može biti jake bure, drugdje vjetar umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najviša temperatura od 8 do 11 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano. Ujutro u unutrašnjosti moguć mraz, a na obali temperatura zraka od 5 do 10 °C, danju od 10 do 15 °C. Vjetar slab, ponegdje ujutro burin, popodne umjeren sjeverozapadnjak. More malo i umjereno valovito.

Na jugu Hrvatske moguće i valovito more, popodne uz jak sjeverozapadnjak. Duž obale vjetar slab, ujutro lokalno umjerena bura. Sunčano, u zaobalju ujutro nekima hladno s temperaturom zraka oko 0 °C, a na moru oko 10 °C, danju od 13 do 15 °C."

U početku stabilno pa promjenjivije

"Idućih dana na kopnu stabilno i djelomice sunčano s jutarnjom maglom koja se može dulje zadržati. Još početkom tjedna jutra hladna, zatim toplije od srijede, uz ponegdje umjeren jugozapadni vjetar s kojim ponajprije u gorju uz više oblaka može povremeno biti malo kiše.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano, a na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno uz umjeren jugozapadnjak. Mjestimična kratkotrajana kiša, većinom slaba, uglavnom je moguća na širem riječkom području, u četvrtak i drugdje na sjevernom dijelu. Jutra manje svježa, dani postupno topliji.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!