Provjerite ima li štete od golomrazice kod ozimih usjeva

18.12.2022.

20:24

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Veći dio sljedećeg tjedna u mnogim će hrvatskim krajevima biti stabilno i suho vrijeme, u početku i razmjerno hladno, posebno u unutrašnjosti.

Najtoplije će biti sredinom tjedna s vrijednostima temperature zraka oko 10 °C u nizinama te oko 14 °C uzduž Jadrana. Jutra i dalje hladna, a najniže vrijednosti temperature zraka u kontinentalnim predjelima u prvoj polovini tjedna moguće su između -9 °C i – 6 °C te u unutrašnjosti Dalmacije oko -3 °C. I dalje je potrebna zaštita osjetljiva bilja te briga oko hrane i vode za životinje.

Veći dio tjedna stabilno i suho, s mogućnošću male količine oborine uglavnom u gorju i na sjevernom Jadranu. Iako je u ovom jesenskom i zimskom razdoblju pala iznadprosječna količina, u većini krajeva Hrvatske još uvijek je manjak u ukupnoj godišnjoj količini oborine, koji je posebno izražen u Dalmaciji. To će se zasigurno odraziti na sljedeću vegetacijsku sezonu.

Razdoblje bez oborine poželjno je iskoristiti za provjeru ima li štete od golomrazice kod ozimih usjeva. U kontinentalnim predjelima smrzavanje površinskog sloja tla i dalje je izgledno, posebno jer će biti vedre noći u prvome djelu tjedna. Srednja dnevna temperatura tla vjerojatna je u nizinama i gorju oko 2 °C, a uzduž Jadrana između 4 i 9 °C.

Blagdansko vrijeme vrlo vjerojatno će proteći bez snježne idile, ali želim da vam protekne u dobrom društvu, bez obzira na vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!