U vrlo topli, gdjegod i vruć ponedjeljak južina, naoblačenje, navečer lokalno kiša

17.09.2023.

20:40

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u novome tjednu bit će puno sunčanog i iznadprosječno toplog vremena, ali i povremenih mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, osobito u promjenjiv utorak, kada su moguće i izraženije nestabilnosti, te u većini krajeva vjerojatno opet za vikend.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U vrlo topli, gdjegod i vruć ponedjeljak južina, naoblačenje, navečer lokalno kiša

Galerija
Izidor Pelajić, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon mirnog jutra i mjestimične kratkotrajne magle danju prevladavati sunčano, nekima i vruće uz umjeren jugozapadni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano, uz rijeke ujutro opet ponegdje uz maglu. Od sredine dana, s umjerenim jugozapadnim vjetrom, sa zapada će postupno rasti naoblaka, no prve kapi kiše najvjerojatnije će pričekati utorak. Jutarnja temperatura od 13 do 17 °C, a najviša dnevna između 28 i 30 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju djelomice sunčano, poslijepodne s promjenjivom naoblakom, potkraj dana i mogućnosti za pljusak, ponajprije na zapadnoj obali i u unutrašnjosti Istre. Po kotlinama ujutro magla, koju će raspuhati umjeren jugozapadnjak. Na moru će okrenuti na jugo. Najviša temperatura zraka bit će od 26 do 29 °C.

U Dalmaciji pretežno sunčano, danju vrlo toplo i nerijetko vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a jugo osobito prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru. Temperatura mora i dalje oko većini ugodnih 25 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske uz mnogo sunčanih sati dnevna će temperatura rasti i do 31 °C. Mnogima će biti ugodno uz pretežno slab, tek povremeno umjeren jugozapadni ili zapadni vjetar, na otocima i jugo. Mirno ili samo malo valovito more pružat će osvježenje od dnevne vrućine."

U utorak česti pljuskovi pa opet stabilnije

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Prolazna promjena vremena u utorak će zahvatiti sve krajeve unutrašnjosti, ali će kiša u nekim mjestima izostati. No, ponegdje će biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, koji će najkasnije stići na krajnji istok, gdje će se kišni oblaci zadržavati i u prvom dijelu srijede. U zapadnijim krajevima u svježiju srijedu od jutra razvedravanje pa će mjestimice opet biti magle.

I na Jadranu utorak nestabilan, uz moguće nevere i lokalne pljuskove, u Dalmaciji poslijepodne, na krajnjem jugu tek uvečer i u srijedu ujutro, kad će se na sjevernijem dijelu Jadrana već razvedravati. Umjereno jugo nakratko će zamijeniti bura pa sjeverozapdanjak. U četvrtak opet jugo na sjeveru, a s njim i više oblaka. Temperatura bez veće promjene.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremio Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!