"Rujanska kiša zlato je njivama, a otrov vinogradima."

17.09.2023.

14:30

Autor: Josip Meštrić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Josip Meštrić

Josip Meštrić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Rujanska kiša zlato je njivama, a otrov vinogradima. Suho tlo se barem mjestimice natopilo pa će obrada tla biti povoljnija i uspješnija.

Prolaznih nestabilnosti bit će i sljedećih dana - u kontinentalnim predjelima i na sjevernom Jadranu u prvoj polovini tjedna, a za vikend je moguća u cijeloj zemlji. Zbog lokalno moguće obilnije količine poželjno je očistiti odvodne kanale. Svakako pratite dnevne prognoze radi boljeg planiranja jesenskih radova.

Temperatura zraka bit će niža, ali i dalje iznad višegodišnjeg prosjeka. Najviša temperatura zraka iznad 30 °C vjerojatno će biti samo ponegdje na Jadranu i na istoku Hrvatske. Jutra će u nizinama biti ugodna, dok će duž Jadrana, osobito na otocima, povremeno i dalje biti topla. Takve vremenske prilike pogodovat će biljnim bolestima i štetnicima. Po potrebi poduzmite mjere zaštite, ali pripazite na karencu.

Tlo je i dalje toplo pa će korovi u sada vlažnijem tlu brže rasti. Srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine vjerojatno će biti oko 24 °C u nizinama, 19 °C u gorju te oko 27 °C duž Jadrana.

Ovogodišnja berba vinove loze bit će kasnija u odnosu na prošle godine jer će puna zrelost bobica vjerojatno biti tek u tjednu pred nama. Povoljniji vremenski uvjeti mnogima će biti početkom i u drugoj polovini tjedna, a kišne i oblačne dane iskoristite za pripremu berbe jer, nevaljala bačva pokvari i najbolje vino.

Galerija
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRT
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTHRT meteo app - promo 1, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!